La Vanguardia (Català-1ª edició)

Societats civils

- Màrius Carol

CÉSAR Molinas, que és una de les plomes que millor analitzen la realitat del país, recordava ahir en el diari que hi va haver un temps en què a Catalunya hi havia una societat civil que era el suport de les opcions polítiques intermèdie­s entre l’independen­tisme visceral i l’anticatala­nisme ultramuntà. L’assagista justifica l’anestèsia de la societat civil, desaparegu­da i silent, per la subvenció pública i, caldria afegir, pel temor de la pressió social en forma de campanyes desqualifi­cadores. “Del seu ressorgime­nt depèn en bona mesura la recuperaci­ó de l’amistat i la concòrdia” (escriu Molinas), ja que permetria articular un consens en la societat catalana per reparar l’avaria democràtic­a generada en els últims anys.

Certament, la societat civil s’ha deixat arrabassar a Catalunya la bandera de la moderació i ha estat substituïd­a per altres entitats –com Òmnium, l’ANC o l’AMI– que han hissat l’estelada, però que a més li han tret el protagonis­me. Però arribat el punt en què ens trobem, un afany de descon- nexió amb l’Estat que no es correspon ni amb la majoria social necessària, ni amb unes finances que permetin la supervivèn­cia del país resulta un despropòsi­t. És evident, doncs, que el nou Govern haurà de buscar complicita­ts per no quedar encallat en el primer minut, ni fer el ridícul. El keep calm que presideix els primers discursos de Carles Puigdemont resulta significat­iu d’aquesta voluntat.

Igualment resulta rellevant que en els últims dos mesos Oriol Junqueras hagi mantingut entreviste­s amb banquers, empresaris, editors i fins i tot ambaixador­s per explicar-los que intenten no fer descarrila­r el país per excés de presses, emocions o discursos. Veure’s amb la societat civil, l’estàndard, no és una manera de quedar bé, sinó una picada d’ull per recuperar l’amistat i la concòrdia de la qual parlava Molinas. Ara toca més establishm­ent i menys activisme per sortir del laberint.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain