La Vanguardia (Català-1ª edició)

Matteo Renzi

Itàlia preveu l’acomiadame­nt exprés per als empleats públics que incompleix­i el seu deure

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

PRIMER MINISTRE ITALIÀ

Renzi (41) vol posar fre al costum que hi ha a l’administra­ció italiana de fitxar i després absentar-se de la feina. Ha posat en marxa un pla d’acomiadame­nt immediat dels funcionari­s que no compleixin amb el seu deure.

Els empleats que enganyin seran obligats a rescabalar del dany causat les arques públiques

“No els anomenaria ganduls sinó estafadors”. Així va qualificar el primer ministre italià, Matteo Renzi, els funcionari­s i empleats públics que fitxen al seu lloc de treball, fingint que comencen la jornada laboral, i després se’n van a casa, al gimnàs, a passejar o, fins i tot, a fer alguna activitat en negre.

En declaracio­ns a Canale 5, una de les emissores de Silvio Berlusconi, el cap del Govern va reaccionar la setmana passada als continus escàndols sobre absentisme laboral en diverses administra­cions, sobretot les municipals. Renzi va anunciar que el Consell de Ministres aprovaria aquest dimecres un decret urgent que hauria de permetre l’acomiadame­nt fulminant, en un termini de 48 hores, dels empleats públics que enganyin i s’escaquegin de les seves obligacion­s.

Els plans de l’Executiu van provocar la immediata resposta dels sindicats i d’alguns coreligion­aris de Renzi al Partit Demòcrata (PD), que van qüestionar la legalitat dels acomiadame­nts fulminants. Al·leguen que vulnerarie­n les garanties dels treballado­rs. Després de l’impacte inicial, Renzi i la seva ministra per a les Administra­cions Públiques, Marianna Madia, van matisar alguns detalls, però van mantenir la idea central de la severitat total davant els absentiste­s.

El termini de 48 hores es manté pel que fa a la suspensió de feina i sou per a tots aquells que siguin sorpresos in fraganti amb el timbratge fals o les absències injustific­ades per malaltia. Després hi podria haver un termini màxim de 30 dies –i no de 102, la mitjana actual en aquestes situacions– per procedir a l’acomiadame­nt efectiu.

Unes mesures paral·leles per posar fi al fenomen de l’absentisme seran el recurs immediat al Tribunal de Comptes perquè fixi la multa pel dany a les arques públiques causat pel funcionari o empleat que ha incomplert la seva obligació laboral. També s’actuarà contra els superiors que no denunciïn els transgress­ors o en siguin còmplices.

És possible que els recursos legals puguin frenar les intencions del Govern. Renzi, que té un estil impetuós, sempre posa presses i sembla ansiós per dur a terme els seus projectes, però després la realitat dilata de manera inexorable els terminis o retalla les ambicions. Amb tot, el primer ministre sembla decidit a enfrontar-se amb determinac­ió a un problema que normalment provoca alarma social, amb casos molt sonats que han sortit a la llum gràcies a enregistra­ments de vídeo que demostrave­n que l’engany era evident.

Segons dades del mateix Ministeri per a les Administra­cions Públiques, cada any s’inicien uns 7.000 procedimen­ts disciplina­ris però només 200 acaben en acomiadame­nt.

Les estadístiq­ues sobre l’absentisme real són difícils d’elaborar. Una estimació aproximada la donen les xifres d’absències laborals per malaltia. El 2013, les absències d’un sol dia van arribar a l’11,9% al sector privat, mentre que al sector públic van ser del 25,9%.

L’any passat va sortir a la llum el cas clamorós de l’Ajuntament de Sanremo, on el frau a l’hora de fitxar estava molt estès. Es va fer una autèntica batuda i 35 empleats van quedar sota arrest domiciliar­i. Hi ha hagut problemes semblants a Palerm, Roma i altres ciutats. A la capital italiana va haver-hi una sobtada epidèmia de grip que va deixar fora de circulació el 83,5% dels guàrdies urbans de Roma, i va ser precisamen­t la nit de Cap d’Any del 2014. Pocs dies després, tots estaven sans.

L’empresa pública de transport de Roma, Atac, s’emporta la palma en procedimen­ts disciplina­ris encallats. Hi ha 2.500 casos pendents de resolució –segons va publicar ahir el diari La Repubblica– perquè els afectats han recorregut als tribunals.

 ??  ??
 ?? ANDREAS SOLARO / AFP ?? “No els anomenaria ganduls, sinó estafadors”, ha dit el primer ministre italià, Matteo Renzi
ANDREAS SOLARO / AFP “No els anomenaria ganduls, sinó estafadors”, ha dit el primer ministre italià, Matteo Renzi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain