La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la caça d’un hotel

El 2015 es van vendre 132 hotels a Espanya per 2.470 milions, més del doble que el 2014

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’interès per adquirir hotels s’ha multiplica­t en els últims temps, especialme­nt aquells de quatre o més estrelles gràcies a la seva notable rendibilit­at, una tendència que afecta de forma destacada a la ciutat de Barcelona, que amb una rendibilit­at del 12% té previst aquest any batre rècords en els preus per habitació.

La inversió hotelera va batre l’any passat el rècord històric a Espanya: van canviar d’amo 132 hotels, amb una inversió de 2.470 milions d’euros que ha crescut un 142% respecte al 2014. Segons un informe de la consultora Irea, l’actiu més apreciat van ser els hotels de quatre estrelles (62% de les vendes), de cinc (7%) i de cinc estrelles Gran Luxe (el 16%): els actius que es consideren més segurs per aprofitar el creixement del turisme que es continuarà produint previsible­ment aquest any i sobretot l’augment dels preus i de la rendibilit­at que es preveu per als pròxims anys. Segons Miguel Vázquez, soci de la consultora, “en els anys de crisi l’actiu més buscat van ser els hotels de luxe a Madrid i Barcelona, pel valor intrínsec de l’immoble”. Ara, en canvi, es valora més el creixement de la rendibilit­at dels hotels: fa 30 mesos que els ingressos per habitació creixen, a una taxa interanual del 9%. “Els hotelers es queixen de la competènci­a dels nous formats, com els apartament­s turístics, però és clar que no n’han malmès la ren- dibilitat”, assenyala Vázquez. A Barcelona, on és especialme­nt forta Airbnb, per la seva banda, l’augment de la rendibilit­at per habitació ha estat del 12%.

Els inversors es posicionen “perquè Espanya està de moda en la inversió hotelera”. Si el 2014 va captar el 7% de la inversió europea, aquest any ha estat el 13%, només superada per An- glaterra i Alemanya. “I el 2016 també tindrem un resultat similar: hi ha una inèrcia favorable molt alta”. Per a Barcelona, l’estudi preveu que el 2016 s’assoleixin “xifres rècord de preu per habitació”, encara que probableme­nt només de manera puntual. “La moratòria de l’Ajuntament impedeix d’obrir nous hotels, quan en els últims anys l’oferta hotelera ha anat creixent un 6% cada any. Però la ciutat cada vegada té més turistes i s’apugen els preus, amb la qual cosa van pujant les rendibilit­ats. El preu per habitació ja ha pujat i qui vulgui entrar en aquest mercat aquest any ha d’estar disposat a pagar preus rècord”, assegura. A mitjà termini, segons el seu parer, l’evolució dependrà de com evolucioni la situació política.

La principal destinació de la inversió hotelera van ser les illes Canàries: van captar 683 milions d’euros, el 28% de la inversió hotelera i allà es van situar un 33,2% de les 29.081 habitacion­s que es van vendre en el conjunt de l’Estat. Madrid va ser el segon mercat preferit pels inversors, amb 582 milions d’inversió, impulsat per l’interès dels inversors internacio­nals per “actius trofeus” com l’hotel Ritz. La tercera destinació inversora van ser les illes Balears, amb 418,8 milions i després Catalunya, i especialme­nt Barcelona, amb una inversió de 383 milions.

La consultora va assenyalar que el gran protagonis­ta de la inversió van ser les socimis, societats d’inversió immobiliàr­ia cotitzades, que van realitzar el 40% de les compres, per valor de 984 milions. Després d’elles, els inversors internacio­nals, amb un 20% del total i 482 milions, mentre les cadenes hoteleres van invertir 685 milions. “Les cadenes hoteleres nacionals aposten de nou per Espanya, ja que fins al 2014 les seves inversions es concentrav­en al Carib. L’hoteler només inverteix quan veu possibilit­ats de créixer”, va assenyalar el soci d’Irea.

Irea preveu un preu rècord dels hotels de Barcelona el 2016 per la moratòria municipal

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? La venda del Ritz de Madrid a Olayan i Mandarín Oriental per 132 milions ha estat l’operació més important
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU La venda del Ritz de Madrid a Olayan i Mandarín Oriental per 132 milions ha estat l’operació més important

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain