La Vanguardia (Català-1ª edició)

El somni de Nàpols

El Nàpols va líder i somia repetir, gràcies a Higuaín, les glòries de l’era Maradona

- Eusebio Val Roma. Correspons­al

L’actual líder del Calcio italià somia rememorar els èxits aconseguit­s amb Diego Armando Maradona gràcies a un altre argentí, el Pipita Higuaín, que amb els seus 20 gols en 20 partits acosta més que mai el conjunt blau cel a la consecució del seu tercer scudetto.

Pepe Reina és el guia moral del vestidor en un club reconstruï­t de la ruïna per De Laurentiis

Nàpols, devota i miraclera, venera dos sants: el patró de la ciutat, sant Gener, i Diego Armando Maradona, l’home que va portar al seu equip de futbol a conquerir en dues ocasions (1987 i 1990) l’scudetto.

El miracle de sant Gener –la liqüefacci­ó de la seva sang, guardada en un reliquiari– es produeix amb regularita­t prodigiosa, diverses vegades a l’any. Els napolitans esperen ara el segon miracle, l’esportiu, amb l’ajuda del bisbe màrtir –a qui van decapitar l’any 305– i la d’un altre jugador argentí, Gonzalo Higuaín, que està protagonit­zant una temporada formidable.

Les esperances napolitane­s van quedar reforçades, abans-d’ahir, amb el triomf a casa, per 3-1, contra el Sassuolo.

L’equip de la capital campana es va consolidar com a líder del campionat. Va ser un partit de futbol total, un espectacle bonic. Els locals, amb gran força mental, disciplina i lucidesa en la construcci­ó del joc, van aconseguir remuntar aviat el gol en contra, de penal, que van encaixar al minut 3 després d’una innecessàr­ia acció d’Albiol a l’àrea. Va ser un altre exmadridis­ta, Callejón, que va empatar el 19, de cap, quan va pentinar una pilota magistralm­ent centrada per Insigne. En plena eufòria, alguns co- mentariste­s fins i tot ja comparen Insigne amb Neymar. Per a Callejón, que no marcava en partit de lliga des de l’abril del 2015, va suposar treure’s una espina i injectar-se una dosi d’autoestima.

Higuaín va deixar sentenciat el partit amb dos gols, un gairebé al final del primer temps i un altre al temps afegit del segon. En tots dos casos va demostrar per què és el 9 més efectiu del campionat. El Pipita és imparable. Ha fet 20 dianes en 20 partits. Dels últims set compromiso­s de lliga, ha marcat dos gols en cinc partits. Conscient de la seva gesta, l’argentí, després del xiu- let final, es va acostar a la tanca, a la corba de l’afició més apassionad­a, per arengar els tifosi i celebrar la victòria. Els càntics i les bengales van prolongar la festa durant molta estona.

Tot i que encara queda molta lliga i el Juventus està a l’aguait, els napolitans saben que la possibilit­at de guanyar l’scudetto ara és més sò

lida que altres temporades. Tenen la mentalitat, el joc i un Higuaín inspirat que marca la diferència. “Hem d’explotar el moment –va dir el davanter argentí–. Jo he de mantenir la calma, però sento confiança”. El tècnic, Maurizio Sarri, va apostar per la prudència. Segons el seu parer, el Juventus, campió les últimes quatre temporades i amb el seu palmarès històric, continua sent el favorit.

El Nàpols actual té molt sabor espanyol. Albiol ha donat solidesa a la defensa. Callejón és incansable i voluntarió­s. Pepe Reina –que dissabte va fer una sortida en fals molt perillosa, encara que sense conseqüènc­ies– és el veritable guia moral de l’equip, una autoritat al vestidor. El porter, amb la seva simpatia, s’ha guanyat el cor de la ciutat. Fins i tot l’alcalde, Luigi de Magistris, està estudiant donar-li la ciu- tadania honorària.

A més de l’entrenador, de la cohesió de la plantilla i de la fe en els miracles, el secret de Nàpols és el seu president i propietari, el magnat Aurelio de Laurentiis, el productor i distribuïd­or cinematogr­àfic més important d’Itàlia. El 2004 es va fer càrrec d’un club en ruïna financera i que havia descendit a la tercera divisió. A poc a poc el va anar reconstrui­nt. Guanyar un tercer scudetto rescabalar­ia l’ànima de Nàpols, una ciutat molt difícil, símbol dels problemes endèmics del sud d’Itàlia, tan orgullosa com fatalista.

 ?? SALVATORE LAPORTA / AP ?? Gonzalo Higuaín celebra amb el públic del Nàpols la victòria de dissabte passat
SALVATORE LAPORTA / AP Gonzalo Higuaín celebra amb el públic del Nàpols la victòria de dissabte passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain