La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tresor del narco

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La casa que Pablo Escobar va comprar a Miami el 1980 té un nou propietari que està decidit a remoure-la pam a pam per descobrir si el famós narcotrafi­cant colombià va amagar-hi en algun lloc un tresor en forma de milions de dòlars.

La casa rosada de Pablo Escobar és a Miami Beach, a la vora de la badia de Biscayne. Està previst que avui es comenci a demolir, però abans els nous propietari­s han volgut assegurar-se que en aquesta selecta parcel·la no hi ha amagat un presumpte tresor del narcotrafi­cant colombià.

La mansió és modesta comparada amb d’altres de properes, com les dels cantants Julio Iglesias, Alejandro Sanz i Gloria Stefan. Només té quatre habitacion­s i sis banys, a més d’una petita piscina i un embarcador privat. I una impression­ant vista dels gratacels del centre de Miami que, segons el seu amo, l’empresari Cristian de Berdouare, va ser el factor decisiu per comprar-la el 2014 per gairebé nou milions d’euros.

Construïda el 1948, va ser adquirida per Escobar el 1980 per l’equivalent a 700.000 euros, tot i que no hi ha constància que el capo del càrtel de Medellín la visités. En aquella època, a Colòmbia ja es parlava dels els seus negocis foscos però el Patró tenia una tapadora com a polític local amb connexions internacio­nals que fins i tot el van portar a ser convidat a Madrid per un amic de Felipe González a la presa de possessió del president espanyol el 1982.

Com tot milionari llatinoame­ricà com cal, Escobar va invertir una part de la seva fortuna a la capital llatina dels EUA. A més de la mansió pintada de rosa, a Florida hi tenia un luxós pis, dos edificis d’apartament­s i un ranxo. Totes les propietats, valorades en 20 milions de dòlars de llavors, van ser confiscade­s per la justícia dels Estats Units el 1987.

Tres anys després, un advocat va pagar l’equivalent a 840.000 euros en aquella època per la casa, però la va abandonar després d’un incendi. Més tard va ser espoliada i ocupada –a les parets de dins hi ha colorits grafitis–, i també va ser visitada pels cercatreso­rs, com demostren els esvorancs oberts en parets i sostres.

De Berdouare i la seva esposa, una periodista local, també han contractat cercadors de tresors profession­als, que la setmana passada van escodrinya­r la propietat amb detectors i sondes, però no hi van trobar res. Que se sàpiga. El procés de demolició també serà controlat per si hi ha alguna sorpresa. “Vull descobrir el tresor de Pablo Escobar, que, com la gent sap, era molt particular perquè a totes les cases que tenia hi amagava diners, armes, drogues, diamants”, diu De Berdouare a El Nuevo Herald.

“Pablo Escobar rentava molts diners, en tenia tants que li era impossible blanquejar-los tots, i se sap que amagava barrils plens de diners a terra, per totes bandes”, explica al rotatiu dels Estats Units Nokolay Malchev, un dels cercatreso­rs contractat­s.

El propietari, fundador de la cadena de restaurant­s Chicken Kitchen, no descarta trobar-hi també restes humanes, i relata que un exagent antidrogue­s nord-americà li va dir que probableme­nt la mansió va ser utilitzada com a refugi per sicaris d’Escobar i com a port de desembarca­ment de cocaïna.

Malgrat això, De Berdouare, que ja té tres propietats al mateix carrer, vol esborrar qualsevol vestigi del narco i construir una mansió moderna i vidrada amb vista a la badia que potser es convertirà en la seva nova casa si abans no es ven pels 19 milions d’euros en què ja es promociona. “Vull eliminar tota l’energia negativa del diable i fer una cosa nova magnífica i fantàstica”, indica l’emprenedor, que va descartar fer negoci aprofitant-se del mite del narcotrafi­cant, com pretén l’empresa que l’any passat va comprar l’antiga casa d’Al Capone a la propera Palm Island. “Vam ser en un casament allà i vam conèixer els amos de la casa. Ens van dir que no estaven tenint el retorn d’inversió que esperaven”, va explicar De Berdouare sobre la mansió del mafiós.

Caldrà esperar per saber si en la demolició hi ha el tresor del capo, mort per la policia colombiana el 1993. El que segur que no trobaran els cercatreso­rs són els hipopòtams i les girafes que Escobar tenia al seu zoo privat de la hisenda Nápoles, a prop de Medellín, la seva propietat més emblemàtic­a, convertida avui en enclavamen­t turístic. En canvi, la seva casa de Miami, que potser no va conèixer mai, ja no podrà ser vistada mai més pels turistes.

La casa del narcotrafi­cant colombià a Miami serà demolida a la recerca dels seus diners “Escobar amagava barrils de diners per totes bandes”, diu un cercatreso­rs contractat

 ?? DIEGO URDANETA / AFP ?? El nou propietari. El magnat del fast food Christian de
Berdouare al costat de la piscina de la mansió. A baix,
Pablo Escobar
DIEGO URDANETA / AFP El nou propietari. El magnat del fast food Christian de Berdouare al costat de la piscina de la mansió. A baix, Pablo Escobar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain