La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

El començamen­t de les converses per a la formació del nou govern central, i l’arribada del conseller Santi Vila al Departamen­t de Cultura.

SANTI Vila, successor de Ferran Mascarell al capdavant de la Conselleri­a de Cultura, és un home sensible al fet cultural. No és estrany que assaoni les seves intervenci­ons públiques amb al·lusions a diversos autors, que reflecteix­en un repertori de lectures posat al dia. Des d’aquest punt de vista, la seva elecció pel càrrec sembla encertada. Però la història recent del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t ens indica que amb això no n’hi ha prou perquè es produeixin grans diferèncie­s entre l’inici i el terme d’una legislatur­a. Els recursos econòmics disponible­s en l’esmentat departamen­t són austers i propicien un dia a dia marcat per les carències, més que per cap altra cosa.

Ferran Mascarell ja fa temps que sap que quan no hi ha recursos damunt la taula queda l’opció de madurar idees i elaborar projectes per a un futur més ben proveït. Aquesta manera de procedir, que fins a cert punt és encertada, presenta algun efecte indesitjat: una sobreabund­ància de projectes que contrasta amb l’escassetat de realitzaci­ons. Un dels exemples clàssics, en aquest sentit, és el macroproje­cte per crear un eix museístic barceloní entre Caixa- Forum i el MNAC, en el qual es reutilitza­rien diversos palaus edificats per a l’Exposició Internacio­nal del 1929, reconverti­ts en seu d’una fundació Thyssen, d’un museu de l’arquitectu­ra, d’un altre de la fotografia, etcètera. Es tracta d’una proposta atractiva, tant pel que té de revitalitz­ació d’una àrea ciutadana com per l’atenció a expression­s creatives que, en alguns casos, han quedat relegades. Però es tracta també d’una proposta que s’ha quedat en això, en proposta. I que a més ha conviscut, entre altres, amb les estretors del MNAC, vaixell insígnia de la xarxa museística catalana, mancat del pressupost mínim per organitzar exposicion­s temporals de pes.

Hi ha serioses possibilit­ats que la suma del pressupost de Cultura continuï sent en la nova legislatur­a molt similar al de les últimes. És a dir, insuficien­t. I és per això que convé, al nostre entendre, aparcar els nous projectes, de moment inviables, i centrar-se a reforçar algunes institucio­ns de capçalera. No en detriment de la resta, sinó per garantir a les esmentades institucio­ns un nivell operatiu mínim, que doni compte, si no del to general del país, sí de la vocació d’excel·lència que l’anima.

La nova legislatur­a, com ha recordat el mateix conseller Vila, ve marcada per un objectiu polític molt clar. Però la cultura no ha de sotmetre’s a empreses polítiques, sinó desenvolup­ar-se lliurement en benefici de tots els ciutadans, sense excepció. Per això calen unes quantes eines bàsiques. En una situació ideal, serien potser moltes. En l’actual, n’hi hauria prou, per començar, amb unes quantes dotades dignament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain