La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un final amb dignitat

El dret a decidir sobre la pròpia mort continua pendent malgrat l’acord massiu de la població

- ANA MACPHERSON Barcelona

El debat sobre la legalitzac­ió de l’eutanàsia i el suïcidi assistit segueix viu malgrat que la majoria de la població hi està a favor.

La llei d’Autonomia del Pacient ha fet un pas enrere: davant el dubte, el metge pot portar el cas al jutge Hi ha juristes que proposen de despenalit­zar la sedació i que n’hi hagi prou amb la decisió de l’afectat

L’acceptació de l’eutanàsia i el desig que es reguli és ampli, a Espanya. Segons el CIS, el 73,6% està d’acord davant un 14,5%, que no. Però aquest dret a decidir sobre la pròpia vida quan la malaltia i el patiment la fan insuportab­le –sobre el suïcidi assistit l’acord és menor, assoleix el 52% dels espanyols– continua sent una assignatur­a pendent legislatur­a rere legislatur­a. “I a partir del juliol passat, fins i tot hem fet un pas enrere: ara, si la decisió l’han de prendre tercers i no hi ha testament vital escrit, el metge es pot oposar i portar l’assumpte a un jutge”, alerta Fernando Marín, metge activista i president a Madrid de l’associació Dret a Morir Dignament. Així ho va explicar en el debat sobre eutanàsia i suïcidi assistit que la fundació Víctor Grífols va convocar a l’Ateneu Barcelonès.

Actualment les lleis espanyoles emparen tot ciutadà que vulgui rebutjar un tractament malgrat que li suposi morir. I també obliga els profession­als a proporcion­ar-li sedació per evitar el patiment de l’agonia. Així que si una persona que porta un tub respirator­i no vol continuar vivint, pot exigir que li retirin aquest mecanisme i l’ajudin a morir. Però si la persona no porta cap tub a retirar, ho té difícil, ja que el metge que en facilités el final cometria un delicte. No hi ha aquest dret. I amb la nova modificaci­ó, fins i tot una mica menys. És el que els juristes anomenen la paradoxa de la normativa espanyola.

“La llei d’Autonomia del Pacient no es respecta, com va demostrar el cas de l’Andrea a Galícia, aquest estiu: la decisió dels pares de la nena a suprimir el tractament va acabar en el jutjat. Per què? Doncs això depèn de quin metge hi hagi en aquell moment”, denúncia Marín. La llei andalusa que facilita l’exercici del dret –arran del cas d’una pacient, la Inmaculada, que va demanar que ordenessin complir el seu desig que la desconnect­essin del respirador, a la qual cosa es negava el seu hospital– troba obstacles en el seu compliment una vegada i una altra.

“Un malalt de càncer de pulmó va comunicar que no volia continuar vivint entre ofecs. L’equip de pal·liatius li va dir que encara no s’estava ofegant prou”, va explicar el representa­nt de DMD. “El teu dret ensopega una vegada i una altra amb punts de vista d’altres que no són els qui han de decidir”.

La distància legal entre l’actual llei d’Autonomia del Pacient i l’empara de l’eutanàsia sembla petita. N’hi hauria prou, segons el parer d’experts com la professora de Dret Penal Carmen Tomás-Valiente, amb despenalit­zar la sedació, tant si hi ha un tractament a rebutjar com si no, només amb la decisió de l’afectat. Això no suposaria el reconeixem­ent d’un dret, sinó que no es castigués l’assistènci­a en aquesta decisió. Els punts conflictiu­s serien els límits de la despenalit­zació per tal de protegir les persones més vulnerable­s, perquè no es pogués induir una mort o bé demanar-la per evitar ser una càrrega, per exemple. A Holanda–on està despenalit­zada, com a Bèlgica– són les comissions de control de l’eutanàsia les que revisen cada cas, a posteriori, i les que han anat definint els detalls protectors.

Els experts en bioètica de profession­s mèdiques estan bastant d’acord que es despenalit­zi l’eutanàsia i el suïcidi assistit en casos de malaltia irreversib­le, tot i que es demana que es reconegui l’objecció de consciènci­a. La societat, mentrestan­t, s’avança i demana per internet la dosi de pentobarbi­tal que cal per morir.

I mentre el debat s’eternitza entre societats científiqu­es, conceptes jurídics i religiosos i un Parlament que no mostra ganes d’afrontar aquest tema, l’eutanàsia continua aparcada en una societat en la qual la població no té gaires dubtes i s’estimaria tenir reconegut aquest dret, per exercir-lo o no.

 ??  ?? Antonio Lago i Estela Ordóñez van haver d’acudir al tribunal perquè no es prolongués artificial­ment la vida de la seva filla
Antonio Lago i Estela Ordóñez van haver d’acudir al tribunal perquè no es prolongués artificial­ment la vida de la seva filla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain