La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president iranià surt reforçat i allarga la mà a l’Aràbia Saudita

Rohani saluda l’acord com una gran victòria política de la seva diplomàcia

- TEHERAN Redacció i agències

El president iranià, Hassan Rohani, el gran valedor de l’acord nuclear amb la comunitat internacio­nal, va sortir ahir exultant a explicar els beneficis d’aquest pacte, que considera una “victòria política” de la diplomàcia i de l’Iran. És un pacte que només lamenten “els extremiste­s d’Israel, els països islàmics i els Estats Units”, va dir. “Ens beneficia a tots”, va afegir. I sens dubte, políticame­nt, a ell el primer.

“Avui dia és clar que l’Iran té un gran poder, el poder de la diplomàcia”, va argumentar Rohani en un discurs retransmès per la televisió pública. “Molts no creien que els nostres polítics fossin capaços de seure en una taula amb els negociador­s més experts de les potències mundials i defensar el dret del seu país”. Per això va destacar que era una jornada “històrica”. “Després de dotze anys de constància i resistènci­a, hem arribat a un punt d’inflexió”, va dir. “El programa nuclear serà una eina per aconseguir nova tecnologia a favor del progrés de la nació, de l’estabilita­t i la seguretat regional i ja ningú no el podrà considerar una amenaça per a la pau sota falsos pretextos”, va afegir.

A més, el president va allargar la mà a la principal potència rival de l’Iran, l’Aràbia Saudita. “Per descomptat que hi ha diferèncie­s, però les volem eliminar”, va dir en una roda de premsa. “Espero que els saudites hagin après la lliçó i reconsider­in el seu comportame­nt”. En qualsevol cas, va advertir que, “si cal, donarem una resposta ferma”. Per Rohani, l’Aràbia Saudita “ha agafat un camí equivocat”. “Espe-

Rohani anuncia un fort augment de la despesa pública amb els ulls posats en les eleccions del febrer

rem que no continuï”, va concloure. Riad va trencar relacions diplomàtiq­ues amb l’Iran el 3 de gener passat després de l’assalt de manifestan­ts a l’ambaixada saudita a Teheran durant una manifestac­ió per l’execució d’un clergue xiïta.

Rohani, que ahir presentava els pressupost­os, va apostar per un creixement econòmic fort i va llançar el repte d’aconseguir un increment del 8% del PIB. Per això va demanar “tecnologia capdavante­ra i inversió estrangera”.

De moment, l’acord permetrà immediatam­ent que més de 30.000 milions de dòlars a l’exterior tornin a estar disponible­s. El governador del Banc Central, Valiolah Seif, ja va anunciar que no transferir­à els diners a les seves arques, sinó que s’utilitzara­n per importar productes. Aquestes quantitats i l’augment de les exportacio­ns de cru (disposa de la quarta reserva més gran de petroli i la segona de gas natural, després de Rússia) permetran una millora econòmica.

Rohani va presentar uns pressupost­os generosos, que augmenten en més d’un 4% els de l’any passat, malgrat la baixada del preu del petroli, i amb una despesa que s’acosta a 70.000 milions d’euros. El ministre de Transport, per exemple, va anunciar que ja han acordat comprar 114 avions nous a l’empresa europea Airbus, dins d’un pla de renovació de la flota que comportarà l’adquisició de 400 aeronaus.

Tanmateix, no tot és alegria. L’economia iraniana té nombrosos reptes, en un país que, per exemple, no està integrat a la xarxa de sistemes bancaris i on, per tant, els petits negocis no accepten les targetes de crèdit estrangere­s. L’expectativ­a de poder adquirir productes de més qualitat al mercat exterior també ha deteriorat el comerç interior. S’ha de veure com afecta les famílies el canvi econòmic.

I també cal veure com afecta l’acord a les eleccions parlamentà­ries d’aquest febrer. Pot donar ales als moderats, aliats del president Rohani. Tot i això, l’ala dura del règim s’ha fet notar amb noves detencions i vetos a artistes, cosa que posa en evidència que hi ha una dura pugna a la cúpula del poder. El fet que els Estats Units es cobreixin les espatlles i ja tinguin un pla per recuperar immediatam­ent les sancions deixa palesa fins a quin punt hi ha dubtes sobre la fortalesa de l’ala moderada.

 ?? ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE ?? Membres del Parlament iranià felicitant el president Rohani durant la sessió d’ahir
ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE Membres del Parlament iranià felicitant el president Rohani durant la sessió d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain