La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noruega ensenya als immigrants a respectar les dones

Oslo imparteix classes als centres de refugiats des de fa anys

- GLORIA MORENO Barcelona

Classes per ensenyar als immigrants a respectar les dones. Aquest curs podria semblar una reacció a l’onada d’agressions sexuals comeses la nit de Cap d’Any a Alemanya i altres països del nord d’Europa per joves estrangers, molts d’ells refugiats procedents del nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. Tot i això, Noruega fa diversos anys que l’imparteix als seus centres d’acolliment arreu del país.

Tot va començar arran de l’augment de violacions perpetrade­s per estrangers registrat a Stavanger, al sud-oest del país, entre el 2009 i el 2011. Segons dades obtingudes per la televisió pública NRK, només tres dels 20 homes que van ser trobats culpables eren noruecs.

Diverses organitzac­ions contra la violència masclista van proposar llavors d’ensenyar als immigrants la igualtat de drets que hi ha a Occident entre homes i dones, així com les principals lleis locals en matèria de sexualitat. Quan arriben, no tots coneixen normes bàsiques de comportame­nt, com que no es pot forçar una dona a mantenir relacions íntimes, ni tan sols dins del matrimoni.

La idea va agradar a les autoritats, que van decidir aplicar-la en diversos centres d’immigrants, dins del programa sobre cultura noruega per a estrangers.

Molts d’ells procedeixe­n de llocs en els quals la dona no té la llibertat de què gaudeix l’home. Per això, quan aterren en societats com la noruega, s’escandalit­zen en veure com vesteixen les joves, que van soles pel carrer, es diverteixe­n, beuen i somriuen als homes. Són actituds que a molts països musulmans només es relacionen amb la prostituci­ó.

“El nostre objectiu és ajudar els sol·licitants d’asil a no cometre errors a mesura que descobreix­en la cultura noruega”, explicava fa uns quants dies a la premsa local Linda Hagen, de Hero, una companyia privada que gestiona el 40% dels centres per a refugiats del país.

“No es tracta de dir que hi ha un sol codi cultural que digui el que és un bon o mal comportame­nt, perquè volem una societat lliure”, però “hi ha d’haver tole- rància cap a actituds que poden ser interpreta­des com a immorals per algunes normes tradiciona­ls o religioses”, concretava.

Les classes s’imparteixe­n en forma de debat. El professor planteja una situació comuna davant la qual els alumnes es podrien trobar i, a continuaci­ó, s’obre la discussió sobre el que es pot i no es pot fer. Per evitar estigmatit­zar els immigrants, s’in- tenta que en les il·lustracion­s i el material didàctic la imatge del violador o l’home que molesta estigui sempre representa­da per un noruec.

La finalitat és que entenguin que, a Europa, les dones poden tenir amics i que somriure a un home o fins i tot lligar amb ell no vol dir que s’estigui donant el consentime­nt per a res més.

Els cursos es van iniciar per l’augment de violacions comeses per estrangers entre el 2009 i el 2011

Al principi, els cursos van desencaden­ar algunes crítiques. Hi va haver qui va dir que fer-los era donar per fet que tots els immigrants són agressors sexuals en potència. Tot i això, en vista del que ha passat a Colònia i a altres ciutats europees, ara la idea provoca menys controvèrs­ia.

Els seus promotors, no obstant això, assenyalen que amb els cursos no n’hi ha prou, que han d’anar acompanyat­s d’una política d’integració eficaç, en la qual els nouvinguts puguin gaudir com més aviat millor d’accés al mercat laboral i d’unes bones condicions de vida.

És cert que fa anys que l’extrema dreta utilitza l’afirmació que els immigrants musulmans vénen a violar les dones. Aquest argument ha donat pàbul a agres actituds de rebuig i fins i tot agressions a estrangers arran dels fets de la nit de Cap d’Any.

Però els grups antiimmigr­ants, com el noruec Human Rights Service, descarten que els cursos siguin una solució i consideren que l’única manera d’eradicar el problema de les violacions és simplement tancant les fronteres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain