La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una família canadenca que construïa escoles, entre les víctimes de Burkina

- XAVIER ALDEKOA Nairobi. Correspons­al

Ahir va continuar el degoteig de les identitats de les almenys 28 víctimes mortals de l’atac gihadista de divendres en una cafeteria i l’hotel Splendid de Uagadugú, la capital de Burkina Faso. Segons xifres provisiona­ls aportades pel Govern burkinès, entre els morts per l’atemptat, dut a terme per quatre homes armats del grup Al-Murabitun, braç d’Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI), hi ha ciutadans burkinesos, canadencs, ucraïnesos, portugueso­s, italians, francesos, suïssos, holandesos i dels Estats Units. Al tancament d’aquesta edició hi havia set cadàvers per identi- ficar, però no hi havia constància de cap mort de nacionalit­at espanyola.

El drama es va acarnissar especialme­nt amb una família canadenca, tots els membres de la qual van morir durant l’assalt, va confirmar l’Executiu d’Ottawa. Els quatre familiars formaven part d’una missió humanitàri­a que des de fa anys construeix escoles i orfenats. Les quatre víctimes organitzav­en sopars i actes per recollir fons i reparar centres educatius. Dos canadencs més que col·laboraven amb la mateixa organitzac­ió, i amics de la família, també van resultar morts.

Una altra família ucraïnesa també va morir en l’atac a la cafeteria Capuccino, segons va confirmar al seu compte de Twitter el ministre d’Exteriors ucraïnès, Pavlo Klimkin: “Consternat per l’atac terrorista a Burkina Faso i la mort d’una família ucraïnesa, tres adults i un nen de 10 anys [posteriorm­ent va precisar que en tenia 9]. És una tragèdia per a tots nosaltres”.

Encara que alguns superviven­ts

Uagadugú i Bamako anuncien un acord per treballar plegats contra la creixent amenaça gihadista

de l’assalt –que va durar hores i en què 126 ostatges van ser alliberats per les forces de seguretat– van assenyalar que els extremiste­s buscaven matar especialme­nt occidental­s, les xifres indiquen que tampoc no van tenir pietat dels locals: vuit burkinesos van ser assassinat­s en el pitjor atac gihadista al país.

Ahir es va conèixer la identitat de dos francesos morts, empleats d’una empresa de construcci­ó, i d’un cooperant dels EUA de 45 anys, que coordinava un orfenat i un refugi per a dones amb la seva dona i els seus quatre fills, dos d’ells adoptats a Burkina Faso.

Els governs d’Uagadugú i Bamako (Mali), que va patir un atemptat semblant el novembre passat, van anunciar ahir un acord per treballar junts contra la creixent amenaça gihadista a la regió. A partir d’ara, segons van anunciar, compartira­n informació i patrullara­n plegats les zones fronterere­s més sensibles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain