La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macri rep les filles del fiscal Nisman un any després de la seva estranya mort

- BUENOS AIRES Correspons­al

Avui fa un any de la misteriosa mort del fiscal argentí Alberto Nisman. El president Mauricio Macri va voler escenifica­r ahir el compromís amb l’esclarimen­t del cas rebent les dues filles del fiscal que investigav­a l’atemptat de l’AMIA i que dies abans del seu presumpte suïcidi havia denunciat la llavors presidenta Cristina Fernández per encobrimen­t. Acompanyat de la seva esposa i la seva filla petita, Macri es va re- unir durant vint minuts amb Iara, de 16 anys, i Kala, de 8, a la seva finca privada dels afores de Buenos Aires. Un comunicat de la Casa Rosada deia que el mandatari va expressar a les nenes que l’Argentina té un “deute pendent” amb la família del fiscal per la seva dedicació durant una dècada a l’esclarimen­t de l’atemptat antijueu que el 1994 va matar 85 persones a Buenos Aires.

Igual com una gran majoria d’argentins, la família de Nisman, encapçalad­a per la seva exdona, la jut- gessa federal Sandra Arroyo, considera que el fiscal va ser assassinat, malgrat que tots els indicis apunten a un suïcidi, ja que va ser trobat el 18 de gener de l’any passat al bany del seu pis de Buenos Aires després de disparar-se suposadame­nt al cap.

La filla gran de Nisman, que durant aquest any s’ha mantingut allunyada dels mitjans, va publicar ahir una carta a Clarín en la qual insisteix en la hipòtesi de l’assassinat. “Fa uns quants anys vaig fer un treball per a l’escola vinculat al terro- risme en el qual especialme­nt vaig analitzar la seva finalitat primordial: infondre la por en la gent. Al llarg d’aquest any, he sentit que l’assassinat del meu pare va tenir aquest mateix missatge”, va escriure Iara.

El Govern va decidir la setmana passada rellevar de la seva obligació de guardar secret tots els agents o exagents del servei d’intel·ligència que poguessin tenir informació classifica­da relacionad­a amb la mort de Nisman. No obstant això, l’exespia que més coses sap sobre el cas AMIA és Jaime Stiuso, que se’n va anar de l’Argentina després de ser defenestra­t al final del kirchneris­me, i es troba en parador desconegut, suposadame­nt a Miami.

Nisman apostava per la pista iraniana de l’atemptat, d’acord amb les tesis d’Israel i els EUA, amb les ambaixades del qual el fiscal i Stiuso tenien una fluida relació. Segons aquesta pista, la matança hauria estat comesa per ordre de Teheran. L’endemà de la seva mort, el fiscal havia de comparèixe­r davant del Congrés per ampliar la denúncia contra Fernández per encobrimen­t, després que l’Argentina i l’Iran firmessin un polèmic acord extrajudic­ial per interrogar els acusats. Finalment, la denúncia contra Fernández va ser desestimad­a per la justícia perquè tenia poc fonament i l’acord amb l’Iran va quedar definitiva­ment trencat després de l’arribada de Macri al poder.

Aquest vespre està prevista a Buenos Aires una concentrac­ió en record de Nisman.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain