La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy congela els contactes i se centra a desacredit­ar Sánchez

El líder del PP dóna per fet que no aconseguir­à ser investit en el primer debat

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El PP insisteix que la gran coalició és “l’única opció” i que la reforma constituci­onal depèn dels seus vots

“Perquè hem de negociar si sabem que votaran que no”. És l’actitud que s’ha instal·lat a la direcció del PP, que està convençuda que cal passar per diverses males estones abans de poder negociar, de debò, sobre la investidur­a. Per això el candidat del PP ha congelat les reunions amb els responsabl­es dels partits de l’oposició, especialme­nt amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, després que a les primeres converses el líder del PSOE tanqués la porta a una gran coalició i el de Ciutadans condicioné­s el seu suport al dels socialiste­s.

Mariano Rajoy ha assumit que la formació de govern, que al PP molts comencen a creure que és impossible, no és està a prop ni serà fàcil. El líder popular sap que la gran coalició que ha posat sobre la taula no és possible i que en el primer debat d’investidur­a, que espera que el Rei convoqui aquesta setmana, l’hi negaran dues vegades. “Cal passar per aquest mal tràngol”, afirmen. Rajoy tindrà el dubtós honor de ser el primer president del Govern espanyol que l’hagi de passar. Per això, asseguren les fonts del PP, Rajoy ni està tenint reunions amb els partits ni està fent propostes concretes sobre un possible acord de govern.

Aquest paper el va jugar la setmana passada el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, quan va plantejar una reforma constituci­onal abastable i modificaci­ons legals concretes. Al PP assumeixen que aquest serà el full de ruta de la legislatur­a, encara que l’assumeixen amb la tranquil·litat que no tirarà endavant cap reforma al Congrés sense els seus vots i al Senat tot passa per la majoria absoluta del PP.

Rajoy encara es podria tornar a posar en contacte amb els líders del PSOE i Ciutadans després de l’audiència que el president del Govern en funcions mantindrà amb el Rei divendres. En aquest cas, pot ser que avanci algunes pinzellade­s més de la seva oferta programàti­ca, però que només concretarà en el seu discurs d’in- vestidura, possibleme­nt la setmana següent. No obstant això, al marge del programa de govern, el candidat popular es guardarà algunes cartes de negociació com, per exemple, la reforma constituci­onal.

El PP fins i tot treballa en escenaris posteriors al debat d’investi- dura que deixen fora Rajoy. Donen per fet que, a continuaci­ó, Pedro Sánchez intentarà formar govern i, per això, els populars s’afanyen des del primer dia a treballar en aquesta possibilit­at. Per això, en els argumentar­is que el PP ha elaborat des que es va constituir el Congrés dimecres passat fan èmfasi que un Govern del PSOE amb Podem seria un reflex de la sessió d’investidur­a. “Els ciutadans reclamen un govern seriós, no circs”. Aquest era el títol de l’argumentar­i del PP de divendres: “Ja hem vist com els 69 diputats de Podem, amb les seves confluènci­es, han formulat la seva promesa d’acatament a la Constituci­ó. El PSOE ha de reconèixer que d’allà no en pot sortir una majoria parlamentà­ria sòlida, estable i ferma que doni suport a les mesures que un govern ha de prendre en benefici de tots els espanyols”. I s’atreveix a recordar als socialiste­s el que els espanyols volen: “un govern de moderació i centralita­t, que proporcion­i estabilita­t i confiança dins i fora de les nostres fronteres”. La conclusió de l’argumentar­i popular és nítida: aquest Govern espanyol “només pot néixer d’un acord ampli entre els tres grans partits. No hi ha cap altra opció”.

Els temps són molt importants i el PP no sucumbirà a les demandes que Rajoy es mogui, perquè saben que el calendari és complicat. De moment han posat en el punt de mira la reunió del comitè federal del PSOE el dia 30. Els populars estan convençuts que el líder socialista vol arribar a aquesta reunió, on en principi se li podien plantejar problemes interns, amb la primera investidur­a fallida de Rajoy, després de la primera i segona votació. Per aquest motiu aquesta sessió plenària s’ha de produir durant la setmana del 24 al 29. No obstant això, la mesa del Congrés, amb majoria PP-Ciutadans, podria decantar-se per la primera setmana de febrer.

A partir de la primera votació comença el període de dos mesos per investir president i, si no fos possible, hi hauria una convocatòr­ia automàtica d’eleccions. Sánchez pretendria, segons l’anàlisi del PP, presentar-se en aquest comitè federal donant per complerta la primera ordre que va rebre de la direcció socialista: Votar en contra de Rajoy, i demanar l’aval per començar amb la segona, parlar amb Podem per intentar formar govern. El que no tenen clar al PP és que Sánchez arribi a ser investit, perquè en una altra hipotètica ronda de consultes amb el Rei, Sánchez tindria, a tot estirar, el suport de Podem, però no tindria prou vots per ser investit. “Caldrà veure si el Rei li encarrega”, perquè “no és el mateix proposar el partit més votat que el segon més votat sense prou suport”.

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? María Dolores de Cospedal va presidir ahir la primera junta directiva de l’any del PP de Castella-la Manxa
ISMAEL HERRERO / EFE María Dolores de Cospedal va presidir ahir la primera junta directiva de l’any del PP de Castella-la Manxa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain