La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junqueras demana respecte de l’Estat a les institucio­ns catalanes

El vicepresid­ent del Govern reclama un gest per rebaixar tensions

- BARCELONA Redacció

La negativa de la Zarzuela a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per informar sobre la investidur­a de Carles Puigdemont ha estat interpreta­da pel Govern de Catalunya com una “falta de respecte”. Tant, que ahir el vicepresid­ent català, Oriol Junqueras, va reclamar a les institucio­ns de l’Estat “un gest” de reconeixem­ent cap a les institucio­ns catalanes. “Estem encantats de parlar amb tothom, però ens agradaria el màxim respecte envers les nostres institucio­ns i dirigents, com la presidenta del Parlament i el president de Catalunya”, va assenyalar el conseller d’Economia i líder d’ERC en un acte a Palamós.

La decisió de tramitar la comunicaci­ó del nomenament de Puigdemont per correu electrònic en lloc de rebre a la Zarzuela la presidenta de la Cambra catalana va rebre divendres la rèplica d’ERC amb la negativa a participar en la ronda de consultes del Rei per proposar un candidat a la investidur­a. La posició dels republican­s és obviar la cita mentre no es rebin Forcadell i el president Puigdemont.

Aquesta decisió va ser reiterada ahir per Junqueras: “Esperem també un gest de part de totes les institucio­ns; farem tots els passos necessaris perquè les relacions siguin com més fluides millor, però per a això l’altra part ha d’estar disposada a parlar”. Al Govern tampoc no li ha agradat que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no s’hagi interessat per trucar a Puigdemont, com sí que ho han fet tant Pedro Sánchez com Pablo Iglesias. Tots aquests gestos han contribuït a tensar més, si és possible, les relacions entre l’Executiu català i l’espanyol.

Munté afirma que limitar la legislatur­a a 18 mesos “seria absurd” i advoca per un referèndum pactat

Mentrestan­t, el Govern de la Generalita­t està disposat a tirar endavant el seu pla independen­tista durant aquesta legislatur­a, que no s’hauria de limitar necessària­ment als 18 mesos previstos al principi. Així es va manifestar ahir la portaveu del Govern, Neus Munté, durant una entrevista a RAC1. Segons la consellera de Presidènci­a, delimitar la legislatur­a a un any i mig “seria absurd”. Al final d’aquest període, tot i això, sí que s’hauria de celebrar un referèndum, segons Munté, “perquè és la prova de foc sobre l’abast i la seguretat que té aquest procés”. “I un referèndum pactat també seria òptim”, va afegir. Així, el Govern reconeix que declarar la independèn­cia en 18 mesos, tal com s’havia promès, podria no ser factible i circumscri­uen el futur del procés a un referèndum.

En aquest sentit, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va englobar els primers passos del Govern en una “política de gestos”, en què la independèn­cia actua com un “placebo”. Segons Iceta, l’Executiu liderat per Puigdemont intenta guanyar temps i despistar abans de “reconèixer que la independèn­cia no es podrà aconseguir”. “Sempre estem guanyant temps; s’hauria d’abordar un nou model de finançamen­t, cosa que requereix un nou govern a Espanya i probableme­nt no posar la independèn­cia al davant”, va assegurar amb referència a les negociacio­ns per formar govern a Madrid.

Quant a la gestió del dia a dia, Munté va confiar que els pressupost­os s’aprovin en els pròxims mesos, tal com va assenyalar fa uns quants dies Oriol Junqueras. Malgrat no formar part de l’acord amb la CUP per facilitar la investidur­a del president, la portaveu del Govern considera que “és a la ment de tothom que és necessari tirar-los endavant” per dotar el Govern d’estabilita­t, un aspecte que sí que està recollit en el pacte amb els anticapita­listes, segons Munté.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Oriol Junqueras reitera que ERC no es reunirà amb Felip VI mentre el Rei no s’interessi pel nou Govern
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Oriol Junqueras reitera que ERC no es reunirà amb Felip VI mentre el Rei no s’interessi pel nou Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain