La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què hi ha darrere el teatre

- Antoni Puigverd

L’Àurea, una amiga barcelonin­a de trenta anys, llicenciad­a en Matemàtiqu­es, sobreviu fent classes particular­s. “Ara almenys no faig de caixera en un súper, com anys enrere”. Dues companyes de promoció estan servint copes en un bar. Ella es paga els autònoms per tenir cobertura mèdica, no pas perquè confiï en la jubilació. Viu al dia. Tots els de la seva generació viuen al dia. Amb les classes particular­s en fa just per anar tirant. Quan un dels seus alumnes, un marrec sobreprote­git, no té ganes d’anar a classes de reforç, l’Àurea rep una trucada de la mare. Tem aquestes trucades: vol dir que no cobrarà la sessió. El seu pressupost és tan just que la mandra del nen està directamen­t relacionad­a amb els mínims vitals d’ella.

Tot i això, l’Àurea va tirant i encara té temps d’arraconar una quantitat mensual per pagar un professor de ballet. Fa molts anys que es dedica a la dansa. Ha participat en diversos grups amateurs i té delit creatiu. M’ha ensenyat esbossos d’un projecte de coreografi­a per a les Variacions Goldberg de Bach. El seu somni és muntar un grup dansa i representa­r visualment el Bach més matemàtic i, alhora, el més sensual. Necessitar­ia suport i mitjans i sap que, de moment, no en trobarà, però no es rendeix. Fa anys que no fa vacances. Els seus luxes són les escalades a Montserrat o al Pedraforca, una cervesa amb els amics i un bon llibre (està devorant La millor amiga, el primer volum de la formidable tetralogia d’Elena Ferrante, que acaba d’editar La Campana en català; i està identifica­da amb Nona, la protagonis­ta de L’altra, la novel·la de Marta Rojals, que descriu precisamen­t l’impacte de la crisi en la generació que precedeix la seva). L’Àurea és una delícia. Una noia amabilíssi­ma, molt formal, lectora voraç.

El seu company, en Tomi, és molt rialler, però sovint perd els nervis quan parla amb gent com ara jo de temes socials o polítics: “Els instal·lats! Què en sabeu, de la vida real, els instal·lats?”. En Tomi és advocat. Quan va acabar la carrera, ara fa vuit o nou anys, es va inscriure al col·legi per tal de poder exercir. Va col·laborar amb diversos despatxos a preus més baixos que el personal de neteja. Després, va intentar arrencar un despatx ell sol, aprofitant les llistes d’advocat d’ofici. No se’n sortia. Ara treballa d’administra­tiu en una gestoria. Encara que hi passa la jornada, està donat d’alta d’autònom. Si fa vacances o té una grip, no cobra. De fet, fa anys que no ha tingut la grip, ho diu sempre amb un deix sarcàstic: “La grip només l’agafen els rics i els que tenen un bon contracte!”.

L’Àurea sublima gràcies a la dansa les dificultat­s d’aquesta època tan inclement, però en Tomi no pot reprimir l’amargor. És un jove coratjós i vitalista. Jugava a futbol i va estar a punt de fitxar per un equip de Tercera. Però va tenir una lesió al menisc i ara només fa patxangues amb els amics. Sort de les escalades amb la colla de l’Àurea. No vol sentir-se com un nàufrag. No creu que hagi fracassat, però destil·la ressentime­nt social. Li brolla espontània­ment, com la suor. Sovint em retopa amb molta agressivit­at. Potser no té raó, en aquell moment de la conversa. Però li tinc un gran respecte i callo com si la tingués. Em poso en la seva pell i l’entenc.

Nosaltres, els de la meva generació, vam viure la crisi de finals dels setanta. Va ser força complicat accedir al mercat laboral, però el sector públic, amb la democràcia, va obrir de bat a bat les portes que el sector privat tancava, de manera que molts universita­ris vam trobar la sortida de les oposicions. Aquest camí públic està bloquejat des de fa anys. El privat està en col·lapse. I l’autoocupac­ió té molts límits. Hi ha moltes històries com les de l’Àurea i en Tomi en el nostre entorn. Universita­ris molt ben preparats, políglotes i creatius. Han estudiat i han estat educats per viure no pas com a rics, però sí com a profession­als. Estan vivint com uns nous proletaris.

Si aquest procés de proletarit­zació dels nostres joves no és tan visible com les dades que la realitat exposa és perquè moltes famílies encoixinen aquesta problemàti­ca aportant a les migrades entrades de les parelles joves un suplement econòmic o en espècies. Els coixins familiars fan menys cantelluda la proletarit­zació dels joves de classe mitjana, però, atenció, són psicològic­ament humiliants. Havien estat entrenats per volar i ara porten plom a les ales.

Els representa­nts d’aquests joves han desembarca­t al Congrés dels Diputats. Fent teatre del seu. L’un porta rastes, l’altra exhibeix el nen, un tercer alça el puny o baladreja. Tots els benpensant­s i els benestants s’han escandalit­zat. Fins i tot els instal·lats d’esquerres, que escriuen desesperat­s decàlegs d’etiqueta democràtic­a al gran diari del progressis­me acomodat. Ells només volien una cosa: fer-nos notar que han arribat. Ja són aquí. “Populisme!”, exclamen esquinçant-se hipòcritam­ent les vestidures els instal·lats. I doncs què ens pensàvem? El populisme no inventa el problema: l’utilitza després que nosaltres el deixéssim podrir.

 ?? RAÚL ??
RAÚL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain