La Vanguardia (Català-1ª edició)

En marxa… cap a on exactament?

- Antoni Fernández Teixidó

Contra pronòstic, el pacte entre Junts pel Sí i la CUP va esdevenir possible. En un moviment –diguem-ne audaç– es posaren les bases per la investidur­a. Certament, a un preu ben alt. El cap del candidat Mas, a canvi del vot favorable a la investidur­a i de preteses contrapart­ides de la CUP. Qui havia guanyat? No sabria dir-ho amb exactitud. Però crec que CDC i el president Mas foren els damnificat­s més grans.

Deia en Mas, encara president, que anar a noves eleccions era un pèssim escenari pel país i no ho volia ningú. Era, aquesta, una afirmació benintenci­onada, però discutible. Als catalans ens convenia votar i que la ciutadania valorés els tres mesos d’inoïda negociació, procurant, si ho creia oportú, un nou escenari polític a Catalunya.

Les coses haguessin pogut canviar. I sospito que no per a pitjor. Però, en Mas intuïa, correctame­nt, que no podria comptar novament amb Junts pel Sí per anar a les eleccions. A ERC creien que podien guanyar-les, ja que el cost polític de la negociació havia estat molt baix per a ells. I segur que el resultat de CDC no hagués estat especialme­nt reeixit. La generosita­t d’en Mas –indiscutib­le– tenia en compte aquesta hipòtesi i van prevaler els interessos generals per sobre les seves aspiracion­s personals.

Com presentar el flamant acord davant l’opinió pública? Pagant-ne un preu, fent veure que es cobrava un altre. A saber: la renúncia d’en Mas a canvi de la sortida del Parlament de determinat­s diputats i diputades de la CUP, i l’artificios­a fórmula parlamentà­ria de cessió de dos electes de la CUP a la majoria. Es corregia així el designi polític atorgat el 27-S. De l’afirmació del president Mas segons la qual els resultats eren “dues victòries en una: la del sí i la de la democràcia”, a l’asseveraci­ó arriscada: “El que les urnes no ens van donar directamen­t s’ha hagut de corregir a través de la negociació”.

Amb el pacte, hem conjurat la possibilit­at d’un resultat electoral indesitjat. No és poca cosa, però la naturalesa de les relacions entre Junts pel Sí i la CUP, entre CDC i ERC i, a més, la particular idiosincrà­sia política i organitzat­iva de la CUP,no garanteixe­n, a curt, l’estabilita­t , ni asseguren els acords signats. De fet, els dirigents de la CUP han presentat l’acord d’investidur­a de mode substancia­lment diferent a com ho han fet els negociador­s de Junts pel Sí. Uns i altres parlaven de coses semblants amb resultats diferents.

Es possible avançar cap a la independèn­cia de Catalunya amb el programa d’acció acordat? És aquell full de ruta un instrument idoni per millorar l’actual correlació de forces? Disposem de suficient massa crítica ciutadana per a fer front a una aspiració tan colossal?

Sense una estabilita­t política, ferma i duradora, això és impossible, i no serà fàcil que el pacte es mantingui incòlume i operatiu durant els propers mesos. És probable que l’ànima revolucion­ària de la CUP s’empassi l’ànima independen­tista. Poc tindria d’estrany i, aleshores, la pretesa domesticac­ió de la CUP seria paper mullat. L’aspiració de lligar de peus i mans als cupaires, com es pretén, em sembla una pietosa intenció de resultat incert.

És ingenu creure que la voluntat política ho fa tot possible i que impossible és només una opinió. La ingenuïtat i la bona fe tenen en política, sovint, conseqüènc­ies letals. A on rau la massa crítica decisiva pels canvis d’avui és en el dret a decidir. No insistiré en l’efecte mobilitzad­or d’aquest en l’imaginari de les massives manifestac­ions populars.

És clar que la consecució de la República Catalana i l’Estat propi és un objectiu ben digne, però requereix quelcom més que una majoria intrínseca­ment inestable del 47,8% dels vots. En aquest context, el Govern de Catalunya ha de governar i resoldre una munió de problemes que assetgen els catalans, tot vetllant pel dit procés constituen­t. Les polítiques públiques en l’àmbit de l’educació, salut, justícia i governació no serán fàcils de concertar en el si del Govern.

Preferia les eleccions al març. El pacte signat, ni és sostenible, ni ens convé com a país, doncs els legítims interessos, respectabl­es i contradict­oris, d’uns i altres, no es resolen en l’àmbit de la creació d’un Estat català. Sense una estabilita­t política ferma i lleial, no hi ha procés possible. El temps ho demostrarà. Acceptaré que estem en marxa, però preguntant-me: cap a on exactament?

La política proporcion­a escenaris complexes, dels que voldríem fugir cercant confort pel present i l’esdevenido­r. Podem escollir, però hauríem de procurar no equivocar-nos massa. Insinuo que ens equivoquem? Sostinc, convençut, que l’acord cap a la independèn­cia patirà més del que els seus protagonis­tes imaginen.

La polèmica declaració del 9 de novembre no podrà desenvolup­ar-se. La fragilitat del pacte signat no ho permetrà i serà impossible respondre amb solvència cap a on hem d’anar i intentar-ho. Entossudir-se no és una estratègia política plausible. És potser un error imperdonab­le?

Sostinc, convençut, que l’acord cap a la independèn­cia patirà més del que els seus protagonis­tes imaginen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain