La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dents fixes immediatam­ent amb implants guiats per ordinador

-

Gràcies a aquesta tècnica,ja no cal avergonyir-se de tenir una boca desdentada, renunciar a determinat­s aliments perquè no podem mastegar o patir una dentadura postissa inestable.La por d’una intervenci­ó per tenir un somriure agradable o les excuses de la manca de temps per arreglar-se la boca han passat a la història.

Queixalar una poma, menjar una amanida o mossegar un entrepà poden ser grans plaers, especialme­nt per a aquells que no poden fer-ho perquè els falta alguna peça dental o perquè no tenen una dentadura fixa. Una boca de cient, més enllà d’una qüestió estètica, també representa un problema de salut. No mastegar correctame­nt els aliments pot provocar problemes de digestió i altres malalties. Per què patir aquestes conseqüèn- cies o abstenir-se d’alguns plaers si, avui, gràcies a les noves tecnologie­s, és possible tenir una boca perfecta amb una intervenci­ó mínimament invasiva i guiada per ordinador?

Dr. Serra, en què consisteix el tractament?

El mètode de cirurgia guiada és un sistema de tecnologia puntera en el món dels implants dentals. Primer fem una TAC al pacient amb una fèrula radiogrà ca que reprodueix la millor col·locació de les dents. Seguidamen­t, duem a terme un estudi informàtic en tres dimensions i escollim les posicions idònies per a la inserció dels implants.

Quins avantatges ofereix la cirurgia guiada?

És una tècnica d’una precisió i abilitat sense precedents. En conèixer exactament l’os de què disposa el pacient, aconseguim apro tar-lo al màxim. Els implants es poden plani car per a la millor posició i amb les inclinacio­ns més idònies. La plani cació és molt exacta i es calcula minuciosam­ent cada detall. En aquest pas fem com d’arquitecte­s dentals. És com calcular l’ancoratge i la càrrega que han de suportar els implants per sostenir unes dents, i això varia en funció de la quantitat d’os, tant en alçada com en amplada, de la seva qualitat i de l’edat del pacient.

La intervenci­ó també és tan planificad­a?

Un cop plani cat un cas, es confeccion­a una plantilla que serà la que ens guiarà en la inserció dels implants. Prèviament, ja disposem d’unes dents que s’hauran provat a la boca del pacient buscant una estètica personalit­zada. La col·locació dels implants dentals és una intervenci­ó ràpida, ja que tot el procedimen­t està plani cat amb anteriorit­at. Es practica amb anestèsia local, encara que oferim sedació als pacients que ho sol·licitin. És possible tractar pacients que tenen poc os? Amb aquesta tecnologia encara no hem dit a cap pacient que no li podem col·locar implants. Fins i tot hi ha persones que porten dentadura postissa des de fa molts anys, molt inestable, i els la podem retirar i col·locar unes dents xes. Hem atès i solucionat el problema de molts pacients que han estat descartats per a la col·locació de dents xes simplement analizant una radiogra a.

Permet evitar algunes de les accions més agressives de les operacions d’implants tradiciona­ls?

Precisamen­t aquest és un dels avantatges. L’operació es realitza d’una manera mínimament invasiva, sense haver de separar la geniva per col·locar els implants i sense haver d’aplicar-hi punts. Això per met un postoperat­ori més breu i sense in amació ni dolor. En poques hores, el pacient està recuperat i pot fer vida normal.

Quin és el resultat d’aquesta tècnica?

El resultat estètic és impression­ant. No hi ha diferència entre les dents reals i les noves. A banda, el pacient pot menjar immediatam­ent després de la col·locació de les dents, consideran­t que es recomana una dieta tova els dos primers mesos.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain