La Vanguardia (Català-1ª edició)

La setmana dels hipsters

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia.es

Ahir es va celebrar la festa que honora sant Antoni Abat, un dels personatge­s més famosos del santoral, patró dels animals domèstics. La iconografi­a el representa amb un porquet, el seu atribut. Els atributs són els elements caracterís­tics que en les pintures i en les escultures ajuden a identifica­r els éssers mitològics i els sants. N’hi ha de generals, com la palma que identifica els màrtirs, i d’específics, com les claus del cel que du a la mà sant Pere o el bou de sant Lluc l’evangelist­a.

A més del porquet, a sant Antoni Abat se’l representa amb barba, tret que comparteix amb sant Maur Abat i amb sant Pau Ermità. Tots tres sants tenen la seva diada la mateixa setmana i, per això, la tradició popular l’anomena la setmana dels barbuts. Com que coincideix amb l’hivern més cru (malgrat aquest etern estiuet de Sant Martí d’enguany), la setmana dels barbuts té fama de ser la més freda de l’any, i més enllà dels tres tombs i de la benedicció dels animals, ha creat un seguit de festes i tradicions –antigues i modernes– per a tots els gustos. Per exemple, a Manlleu, Falset, Sallent, Vilafranca del Penedès, l’Arboç i el Vendrell, entre d’altres, s’hi fan sopars de barbuts, una tradició que avui s’ha vist revitalitz­ada amb força.

Hi ha barbuts de tota mena: els que en duen per mandra d’afaitar-se, els que els resol un problema dèrmic, els que van ser hippies o progres i la mantenen per nostàlgia i, ara, els hipsters. La paraula anglesa deriva de hip (maluc), que en argot vol dir, precisamen­t, a la moda, a l’última. Les barbes hipsters són espectacul­ars i molt ben cuidades i, com a conse- qüència d’aquesta tendència, han aparegut barberies a la moda (hipsters, esclar), que recuperen l’estètica dels vells establimen­ts.

Tot plegat és, com diuen ara, retro o vintage, però les barberies tenen un aire modern inconfusib­le i uns detalls de luxe que justifique­n alguns preus. Esperem que la moda aguanti uns quants anys i que, quan caduqui, la tendència hipster sigui substituïd­a per masclets, per barbes de tres dies o per qualsevol altra moda que promocioni el pèl a la cara. Si no, totes aquestes barberies retro començaran a tancar igual que ho van fer les botigues de cigarrets elèctrics, i ves que no ens enganxem els dits, que ara la inversió ha estat força més important.

Gràcies als hipsters, i en vies de dessacrali­tzació totes les tradicions de caire religiós, després del solstici d’hivern podrem continuar commemoran­t la setmana dels barbuts perquè sí, perquè fa fred i perquè sempre és bo tenir alguna cosa per celebrar.

Coincidint amb els dies de més fred, hi ha pobles que celebren els sopars de barbuts

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain