La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Pedrera torna amb força

La casa va tancar l’accés als visitants una setmana per realitzar tasques de mantenimen­t

- JOSEP MARIA MAJORAL Barcelona

La Pedrera torna a obrir les seves portes després d’haver estat tancada al públic durant tota la setmana passada per realitzar una feina intensiva de neteja i mantenimen­t de tot el mobiliari, teles i altres elements que es troben dins de l’exposició permanent.

Cada any, l’edifici dissenyat per Antoni Gaudí aprofita la setmana de després de les festes nadalenque­s, moment en què baixa l’afluència de turistes, per tancar les seves dependènci­es al públic i poder fer les reparacion­s i la posada al dia pertinents.

No s’ha d’oblidar que la finca del passeig de Gràcia és una casa d’època. Tots els mobles i teixits que es troben a l’interior d’aquest edifici declarat patrimoni de la humanitat tenen més de 100 anys. Aquest últim any, la Pedrera ha rebut la visita de més d’un milió de persones que tenen accés a aquests objectes, la qual cosa provoca que tots aquests elements es degradin ràpidament i necessitin un mantenimen­t en profundita­t, molt delicat, i que només artesans de gran nivell són capaços de dur a terme.

Alguns turistes no arriben a ser conscients de la delicadesa d’aquests objectes antics i són incapaços de resistir la temptació de tocar-los o de moure’ls per fer fotografie­s. Un pare no va poder resistir la temptació de muntar el seu fill a sobre d’un petit cavall de joguina fet de cartró per poder fer una foto. La joguina va haver de ser reparada per culpa dels cops que va rebre. Però potser el pitjor enemic d’aquest habitatge-museu són els famosos braços de la selfie, que han arribat a trencar algunes parts de la gran maqueta de la Pedrera.

Montserrat Xixons, responsabl­e de la comunicaci­ó de la Pedrera, lamenta que alguns turistes ignorin els senyals que adver- teixen que els objectes no es poden tocar. Un cop un home molt alt va arribar a tocar el llum de cristall del sostre, i va defensar que no hi havia cap cartell que digués que no es podia tocar específica­ment aquella llum. També és freqüent que la gent s’assegui a les cadires d’època o al llit, i han hagut d’arribar a tancar definitiva­ment l’aigua de la cuina per evitar que els visitants s’hi rentin les mans.

Per impedir robatoris, tots els objectes estan lligats. Així s’evita que la gent s’emporti souvenirs de la casa. Un cop un turista japonès va entrar al despatx amb una taula i una cadira. Quan si va asseure va ensopegar i va donar un cop tan fort a un quadre que va tirar la pintura a terra. L’home, molt avergonyit, va esperar que arribés el vigilant per demanar perdó. Per sort, es va malmetre mínimament.

Un altre cas amb un final totalment diferent va ser el d’una parella que portava el seu fill petit lligat amb una corda, com si fos un gos. Quan el nen es va separar dels seus pares i va fer que la corda s’estengués fins que va arribar

Més de cent operaris de diferents discipline­s participen en les reparacion­s i en la posada al dia

al límit va tirar a terra una taula amb un centre de vidre que va quedar totalment destrossat. Quan els pares es van adonar de la trencadiss­a, van marxar ràpidament del lloc i van deixar els vidres trencats a terra.

Una altra de les zones que han patit un procés de mantenimen­t ha estat el terrat. Les famoses xemeneies de la Pedrera són una de les zones amb més risc de degradació a causa de les condicions meteorològ­iques. L’aigua i el vent són alguns dels enemics d’aquestes xemeneies, però n’hi ha d’altres contra els quals també han de lluitar: les abraçades. Xixons fa broma: “les abraçades són un perjudici per al patrimoni”. La gent tendeix a tocar les xemeneies i a abraçar-s’hi amb afecte i admiració, però aquest contacte constant, com que es tractar d’uns objectes molt delicats, fa que, al cap de poc temps, la pedra vagi perdent el color i el tacte es torni més llis.

La Pedrera té un pressupost anual, destinat al servei de mantenimen­t, d’un milió d’euros. Aproximada­ment el 15% d’aquesta xifra es destina a les feines de la setmana passada.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Un operari de mantenimen­t revisa la xemeneia de vidre de la Pedrera a la recerca de desperfect­es
LLIBERT TEIXIDÓ Un operari de mantenimen­t revisa la xemeneia de vidre de la Pedrera a la recerca de desperfect­es
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els elements tèxtils tenen més de cent anys i són molt difícils de conservar
LLIBERT TEIXIDÓ Els elements tèxtils tenen més de cent anys i són molt difícils de conservar
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Les tasques de mantenimen­t només les poden realitzar experts artesans
LLIBERT TEIXIDÓ Les tasques de mantenimen­t només les poden realitzar experts artesans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain