La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 61% de multes per pidolar es posen a grups organitzat­s

La Guàrdia Urbana actua en compliment de l’ordenança cívica que impedeix la mendicitat coactiva que entorpeix el lliure trànsit de vianants

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Una mica més d’un 61% de les multes que imposa la Guàrdia Urbana per demanar diners als carrers es correspon amb el tipus de mendicitat que determinat­s grups exerceixen de manera organitzad­a o coactiva. O de totes dues maneres. Suposen més de la meitat de les sancions que s’imposen per aquest concepte, la qual cosa apuntala una idea: certs col·lectius amb un grau d’organitzac­ió més o menys gran s’aprofiten de certes persones en situació de risc social per explotar-les.

Aquestes són les conclusion­s que s’extreuen de les dades recollides per l’Ajuntament de Barcelona fins al mes de novembre del 2015. Aquestes dades també apunten que el 32% de les sancions relacionad­es amb mendicitat s’han imposat a aquests col·lectius de persones que es col·loquen a deter- minats semàfors, principalm­ent als del districte de l’Eixample, i que netegen els parabrises dels cotxes sense que els conductors els hagin demanat que ho facin o autoritzat a fer-ho, la qual cosa suposa un altre tipus de mendicitat amb càrrega coactiva.

La xifra global de sancions imposades fins al novembre de l’any passat per conductes que amaguen diferents formes de mendicitat va ser de 1.624. En concret, un 26% menys de les que s’havien tramitat el 2014. Això no significa necessària­ment que la mendicitat hagi baixat als carrers de la capital catalana, tot i que pel grau de concentrac­ió que s’està produint, precisamen­t, en districtes com l’Eixample la percepció és d’un possible increment. A més, l’Ajuntament de Barcelona recorda que la primera opció dels agents de la Guàrdia Urbana davant la majoria dels casos de mendicitat, fins i tot aquella que obstaculit­za el lliure pas dels vianants, és recordar a aquestes persones que “és una activitat prohibida”. “Si la persona persisteix en la seva actitud i no abandona el lloc es procedeix a la sanció”, expliquen les fonts municipals consultade­s.

Un altre aspecte que incideix en la computació de les sancions és el fet que aquestes poden ser substituïd­es per sessions d’atenció individual­itzada als serveis socials o per cursos en què s’informa els afectats “de la possibilit­at que les institucio­ns públiques o privades els ofereixin suport”, segons les mateixes fonts.

Un dels punts de la ciutat on els últims mesos s’ha concentrat un gran nombre de captaires, alguns que es podrien considerar nouvinguts, és l’avinguda Diagonal. No hi ha cap cens o cap estimació fiable de quants captaires hi ha a la ciutat. Molts d’aquests pidolaires que passen dia i nit (pernocten allà) en aquesta avinguda principal de Barcelona procedeixe­n de Romania. Són persones que rebutgen completame­nt l’ajuda dels serveis socials i, per tant, la possibilit­at de dormir en alguna mena d’alberg. Amb ells no funciona la desviació als canals públics d’assistènci­a que puguin fer monitors de carrer o la mateixa Guàrdia Urbana. Hi ha un altre grup que no és sempre al carrer però que hi passa moltes hores.

El 32% s’imposen a persones que netegen els parabrises dels cotxes sense que el conductor els ho hagi sol·licitat

 ?? ELISA BERNAL ?? Un captaire demanant diners en plena avinguda Diagonal durant les festes nadalenque­s
ELISA BERNAL Un captaire demanant diners en plena avinguda Diagonal durant les festes nadalenque­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain