La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres missatges de Colau

-

Constataci­ó, anunci i desig. Aquestes tres paraules resumeixen la primera conferènci­a anual de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La líder de Barcelona En Comú va voler “constatar” que la seva arribada a l’alcaldia fa set mesos no ha impactat negativame­nt en l’economia de la capital com van augurar algunes veus. Per això, va subratllar que res substancia­l no ha canviat i que ha demostrat el seu “compromís amb els sectors econòmics de la ciutat”. D’aquesta manera, va emetre un missatge de tranquil·litat i va defensar el model barceloní d’entesa publicopri­vada al qual vol fer certs tocs per convertir Barcelona en “la capital europea de l’economia social”.

Precisamen­t, l’“anunci” està relacionat amb aquests tocs: la inversió de 150 milions d’euros a 15 barris deprimits de la ciutat. Encara que sembli nou, es tracta de rescatar l’esperit del pla de barris que va impulsar el PSC des del govern tripartit (2003-2011) i que es va quedar al dic sec per la crisi. La prova de la falta d’originalit­at de la proposta és que ha fitxat Oriol Nel·lo, un dels ideòlegs d’aquell vell pla socialista, com a assessor del nou projecte. Colau va anunciar també la seva intenció d’impulsar una operació metropolit­ana per regenerar l’anomenat eix del riu Besòs amb els alcaldes de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Va sorprendre que Colau es referís a aquesta zona com una de les grans oblidades i va proposar de resoldre aquesta situació des de l’àmbit metropolit­à que ella presideix.

Les paraules de l’alcaldessa de Barcelona poden ofendre els esmentats municipis que fa dècades que estan governats per l’esquerra clàssica i on s’han invertit carretades de milions públics en la seva millora urbana. Només cal comparar la claveguera en què s’havia convertit el riu Besòs amb l’exitós parc urbà d’avui, o bé observar com les xemeneies de Sant Adrià fa temps que van deixar de fumejar. És veritat que aquestes ciutats tenen problemes, com totes, però és injust afirmar que han estat oblidades.

És un encert que Colau vulgui reforçar la cohesió metropolit­ana en aquest territori, però té l’oportunita­t d’incorporar una autèntica novetat que agrairien les ciutats d’aquest àmbit. Com? Cedint-los l’etern i intocable lideratge de Barcelona. Seria un gest de generosita­t, de coherència política i d’eficàcia. Qui millor que aquests municipis per posar-se al capdavant d’un pla que els afecta directamen­t.

Finalment, el “desig”. Colau anhela ampliar el seu govern en minoria per materialit­zar els seus anuncis. Sense majoria no hi ha pressupost­os i sense pressupost­os és impossible executar cap pla. ERC i la CUP ja han dit que no satisfaran el desig de l’alcaldessa. Només el PSC hi està disposat, però els quatre regidors socialiste­s són insuficien­ts. Amb aquest panorama, la legislatur­a se’ls pot fer molt llarga.

Barcelona pot demostrar que es creu de debò l’àrea metropolit­ana cedint el seu lideratge als municipis

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain