La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els altres models espanyols

Els reclamen a les principals passarel·les i, tot i això, continuen sense ser mediàtics

- MARGARITA PUIG Milà

Són dies de moda. De moda masculina. Primer va ser la passarel·la de Londres, i des de divendres i fins demà a la tarda Milà és la capital mundial de la moda. S’hi estan presentant les noves tendències per a la tardor-hivern 2016-2017 en un total de 39 desfilades, 47 presentaci­ons i 9 esdevenime­nts que han configurat el calendari de la Uomo Fashion Week. L’obertura va anar a càrrec de Roberto Cavalli en la desfilada única inaugural de divendres i serà la nova marca anglesa Helen Anthony de Savile Row la que clausurarà els quatre dies de la Milan Fashion Week. Ni més ni menys que a la Piazza Duomo.

Més enllà dels directors de moda de les diferents marques obligats des de fa uns quants anys a calendaris maratonian­s (fins a sis col·leccions anuals, a més de supervisar línies de cosmètica i complement­s poden recaure sobre el director creatiu d’una firma) els altres grans protagonis­tes són, sense cap dubte, els models. I el més curiós és que hi ha un gran nombre d’espanyols que es colen a les millors passarel·les. “Des de fa uns quants anys fins ara són els més cotitzats, omplen les passarel·les de tot el món, són joves, tenen uns trets definitiva­ment trencadors i són uns grans profession­als malgrat que són molt joves... Però això sí, són molt prudents tots i de moment poc mediàtics”, explica Esther García Capdevila, fundadora amb Marisol Carrión d’Esma Proyectos, l’empresa especialit­za- da en la producció de desfilades i fashion weeks. Precisamen­t molts d’ells van començar gràcies a Esma, desfilant a la Mercedes Benz Fashion Week Madrid o en la 080 Barcelona i ara són demanats per primeríssi­mes firmes que els han convertit en fixos a les seves desfilades habituals.

“Sí, més enllà dels noms típics que tots ens sabem de memòria com els de Jon Kortajaren­a, Andrés Velencoso (el primer home que va copar la portada d’Elle) o Oriol Elcacho, el càsting masculí de la majoria de les passarel·les el copen els models espanyols. Són els més demanats”, confirma Esther García Capdevila.

Seguint els passos del trio d’asos més veterans de la moda espanyola hi ha Juan Betancourt i Antonio Navas. El primer va néixer a Cuba, però, instal·lat a Madrid, inclou al seu book treballs per a Xti, Morellato i Tom Ford. I el segon marca el pas a les passarel·les de mig món, ja sigui per a Jean Paul Gaultier, Missoni, Iceberg o Thierry Mugler, però també està acostumat a posartreba­llar per a les campanyies de Dolce & Gabbana, Zara, Desigual o Giorgio Armani.

La llista és llarguíssi­ma. Són tots joves, les seves edats oscil·len entre els 18 i els 25 anys i en general són castanys que gairebé fan dos metres, però no hi arriben (solen fer de 188 a 190 centímetre­s). Arrenca amb River Víiperi, l’eivissenc que va saltar a la fama per ser el nòvio efímer de Paris Hilton i que va ser elegit com a millor model masculí de l’any del 2010. Però inclou noms menys coneguts com el de Gerard Sabé, que als seus 19 anys ha desfilat ja per a Ji Wanbo, Etro, Emporio Armani, Dolce & Gabbana o John Elliot, per posar alguns exemples i ha protagonit­zat moltes campanyes, inclosa la de Guess. O Xavi Serrano, de 25 anys, un dels protagonis­tes de la campanya de l’any passat de Dolce & Gabbana; Piero Méndez, que als seus 20 anys acumula editorials, campanyes i desfilades, incloent-hi la de Balenciaga o Neil Barrett. Més? Jaime Ferrandis (18), que ha desfilat per a Dior i Raf Simons, entre d’altres. Marçal Taberner (18), protagonis­ta del lookbook de Loewe. I Emilio Flores, que es preparava per ser futbolista fins que es va trobar amb la moda.

La llista és llarguíssi­ma, més enllà del trio format per Velencoso, Elcacho o Kortajaren­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aclamats. Tots ells són joves (tenen entre 18 i 25 anys), però poden presumir de ser reclamats per les millors
marques i passarel·les de tot el món. És el cas de Gerard Sabé,
Xavi Serrano, Jaime Ferrandis, Marçal Taberner i
Piero Méndez
Aclamats. Tots ells són joves (tenen entre 18 i 25 anys), però poden presumir de ser reclamats per les millors marques i passarel·les de tot el món. És el cas de Gerard Sabé, Xavi Serrano, Jaime Ferrandis, Marçal Taberner i Piero Méndez
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain