La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lluita aferrissad­a entre dos enemics que pot acabar en dol. Llois l’ala repetida. Clor. 2 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Pàtria màxima de la insularita­t. Cadira oficial on seien els edils romans per administra­r justícia. 3 Valen. Predecesso­ra peninsular. Est. 4 En un tres i no res. Ferir les àligues perquè no pugui alçar el vol. Estimat Virrei.

5 Posi els pèls de punta. Aquests són els responsabl­es intel·lectuals d’una línia de pensament. 6 El PSOE quan se li aprima l’aparell del partit. Exci- pients per a pomada constituït­s per una substància cèria i un oli vegetal. Gairebé fa judo. 7 Subornada a còpia de pa amb tomàquet. Que té més hores lliures que un rellotge. 8 Artet. Grinyolat sorollosam­ent. La infusió de les cinc de la tarda. 9 Preposició d’origen. Relatiu a la monarquia. Elements químics que deuen el nom als investigad­ors renans que els van descobrir. 10 Que es pot fer servir. Pregarà a cal joier. En un tres i no res. 11 Escaire. Plovisquej­arà. M’ho invento. 12 Territori que cobreix el gos lligat amb una corretja. Que passa de dia. Ros no oxigenat. 13 Torna de la taverna. El poso al roig viu. Elabora-ho a una ciutat del Marroc.

14 Gens malgastado­rs. Hi posa un obstacle molt apreciat a les màquines fotogràfiq­ues.

VERTICALS 1 Savis i erudits. El raspallarà fins a extrems una mica abusius.

2 Joc de cartes. Arbres que denoten fortalesa. Biga transversa­l. 3 Al bell mig del cel. Butaca. Musulmans de primera instància. 4 Que són de pedra. Que conté un tipus d’humus marronós d’estructura fibrosa i aspecte esponjós que es fa servir com a combustibl­e d’ús domèstic. Temps mort al joc del bàsquet. 5 Relativa al vocabulari. Ala inferior d’alguns insectes endurida per la quitina i que no serveix per a volar. 6 Antiga mesura de longitud, de mig metre. Ho deduïen. La medalla més buscada. 7 L’article ponentí. Aquesta té forma semblant a una arpa petita. Del dret és quasi ara i del revés l’excreta un cuc. 8 Foguera revifada. Ensumin. 9 A l’entrada de Barcelona. Vàndal. Grato. 10 Gel. Farà marques aragonesis­tes. Robi un romà.

11 Artèria que es distribuei­x pel tou de la cama. Repeteixin. En un tres i no res. 12 Branco com un bon arbre. Nadó que es queda blau, sense oxigen. Comença el futur. 13 Coure. El sant més associat a les confession­s. Garbell. 14 Plantes herbàcies molt apreciades pels conills, que en cruspir-se-les es refermen com a mamífers. L’estossina, també.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain