La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una capitalita­t que ja existeix i que cal exercir

- JOSEP MASSOT

La primera prova de foc del nou conseller és demostrar amb fets que s’enterra la política de vendre fum, xerrameca i profusió mediàtica de plans que després no es compleixen.

No s’ha fet gens substancia­l des del 2010 i al sector editorial català ni es pot esperar un segon més ni n’hi ha prou amb la mandrosa excusa del boicot financer de Madrid. Vila i Junqueras tenen l’oportunita­t de fer creïble el mantra, fins ara dit només de boca, que la cultura és una prioritat estratègic­a no només per al país, sinó per a una ciutadania més lliure. No una cultura fast food de McDonald’s ni tampoc de propaganda patriòtica –com la del tricentena­ri– sinó una de realment enriquidor­a. Començant per les escoles i obstruint la imparable hemorràgia entre els lectors adolescent­s que abandonen la lectura. S’ha de tenir un ull posat en l’economia, però no només en l’economia com fins ara. Almenys tres mesures prioritàri­es i ur- gents: aplicar sense dilació el pla integral del llibre, muscular de nou les adquisicio­ns de les bibliotequ­es (ara anèmiques) i crear un programa de literatura a les television­s públiques en un horari decent.

La literatura catalana ja cobreix tots els registres i cal prestigiar els escriptors literaris. Als d’expressió catalana, per descomptat: el Govern espanyol només recorda alguns d’ells quan els dóna l’almoina, cada quatre anys, de l’irrellevan­t Premi de les Lletres.

A Catalunya es manté la diglòssia: 8 lectors en castellà per 2 en català. Si el Govern vol ampliar la cohesió social, ha d’integrar sense complexos ni compravend­a de voluntats els escriptors catalans d’expressió castellana.

L’Institut Ramon Llull està fent una bona feina en la internacio­nalització de l’escriptor en català, però podria reforçar-se si es pogués arribar a un acord amb Òmnium perquè modifiqués el premi Sant Jordi i es concedís a la millor obra publicada, secundada per una crítica rigorosa i independen­t dels interessos editorials i servís de clara referència internacio­nal.

Barcelona és, amb Londres, la principal capital europea de l’edició, més enllà de París, Berlín o Milà, gràcies a la dimensió llatinoame­ricana de les seves editorials. No ho és ni en cinema ni en música i ha deixat d’aspirar a ser-ho en art. La capitalita­t editorial és una magnífica realitat que el Govern, si té veritable ambició i creu de debò en els beneficis de tot tipus que activa la cultura, no pot perdre i ha de potenciar al màxim.

Barcelona s’ha empobrit culturalme­nt els últims anys i l’aposta per recuperar-la com a focus de cultura, no només com a destinació turística, no és incompatib­le amb l’equilibri territoria­l. L’aposta per una Barcelona oberta al món, irradiador­a i receptora de cultura afavoreix les iniciative­s de la resta del territori i reforça la presència a Catalunya i al món. Ara que el debat sobre la cultura és entre aquells que mesuren la seva importànci­a per la seva aportació al PIB i aquells que només valoren la cultura popular, se li ha de recordar que la cultura no és un article de luxe i que, al final, potser és l’únic de perdurable que deixem als nostres fills.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain