La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que tot continuï igual i que tot canviï

- SALVADOR LLOPART

El sector audiovisua­l català vol continuar igual. El sector vol un canvi total. Què vol en realitat? Les dues coses, alhora. Mantenir les relacions fluides amb l’Administra­ció, d’una banda. Canviar completame­nt el model de funcioname­nt, de l’altra.

El productor Raimon Masllorens aquests dies –aquests mesos– està ocupat amb la futura producció de Victus, que dirigirà Jaume Collet-Serra. Però en qualitat de president de Proa, la federació que agrupa la majoria dels productors catalans, Masllorens s’atura un moment a pensar sobre el futur. “Així que em trobi amb Santi Vila, conseller de Cultura, li demanaré que la maquinària no s’aturi. El sector està convençut dels mecanismes de comunicaci­ó amb l’Administra­ció funcionen. Perquè s’haurien de canviar?”

El segon punt serà demanar una cosa tan senzilla com que l’Administra­ció catalana es prengui seriosamen­t les seves paraules: “No diuen que l’audiovisua­l és un sec- tor estratègic? Doncs que el tractin com a tal. Necessitem un pacte nacional del qual surti un nou model per a l’audiovisua­l”, diu el patró dels productors, que no distingeix entre cinema i televisió: “La televisió és fonamental en el nou model per a l’audiovisua­l”. I parla de la necessitat urgent de canvis profunds. En definitiva, d’aquest futur pla nacional per a l’audiovisua­l.

Isona Passola com a presidenta de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya concreta més: la Generalita­t hauria de dedicar almenys el 2% del seu pressupost a la cultura. Actualment no arriba al 0,7%. La cultura, en si mateixa, és la quarta pota de l’Estat de benestar, juntament amb l’educació, la sanitat i les pensions”. Passola assenyala a més la necessitat de bastir ponts amb Madrid per posar fi, immediatam­ent, al 21 per cent d’IVA i a la pirateria que tant de mal fan al cinema. “I desencalla­r a més el tema del mecenatge”, afegeix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain