La Vanguardia (Català-1ª edició)

La jornada dels quatre ‘pichichis’

Neymar, Cristiano i Benzema van ser els màxims realitzado­rs provisiona­ls però Luis Suárez els va superar

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

No hi va haver misteri a la gala de la Pilota d’Or. El món sencer sabia que Leo Messi no havia anat a Zuric a fer turisme, sinó a recollir el cinquè trofeu de la seva carrera, escortat al podi per Cristiano i Neymar. Leo va oferir ahir el premi a l’afició del Camp Nou, que el va aclamar, i el club li va dedicar una gegantina pancarta de felicitaci­ó. La festa va patir una breu interrupci­ó en forma de remor a l’estadi quan l’argentí no va sortir del vestidor per disputar la segona part i va deixar el lloc a Arda. L’únic membre del trident que havia participat en el derbi de dimecres a Cornellà va tenir lleugeres molèsties musculars a la cama dreta i va decidir, després d’acordar-ho amb el cos tècnic, quedar-se a la dutxa per no empitjorar. La incògnita al capítol de mèrits individual­s no consisteix a dilucidar qui és el millor futbolista, que és Messi, sinó qui serà el màxim golejador al final del campionat. La jornada d’ahir, la primera de la segona volta, va arribar a tenir quatre pichichis provisiona­ls diferents, circumstàn­cia que denota una pugna acarnissad­a a la cúspide de la piràmide dels depredador­s. Amb el seu triplet Luis Suárez va acabar obrint un forat en la cursa successòri­a de Cristiano com a pichichi.

Neymar va començar la jornada com a principal realitzado­r amb 15 gols, però Cristiano, amb dues dianes en 9 minuts en el partit contra l’Sporting, el va superar. Al seu torn Benzema també va firmar un doblet i va empatar amb el portuguès amb 16 gols. Neymar va igualar aquesta xifra en el minut 31 del partit del Camp Nou elevant una pilota sobre Herrerín per culminar un contraatac conduït per Luis Suárez. L’uruguaià, que havia començat el dia com a segon realitzado­r, amb 15 gols, havia baixat fins al quarta lloc, però va capgirar la classifica­ció a la segona part i va pujar fins als 18 gols, dos més que el trio de perseguido­rs. Suárez encara no havia marcat aquest any, però ahir va recuperar el temps perdut amb un hattrick i va intervenir de manera decisiva en dos gols més.

Ahir a la tarda es va convocar una cimera de depredador­s amb el gol com a únic punt de l’ordre del dia. Van marcar tots els davanters del Barça i del Reial Madrid, les bèsties més cotitzades, els que no perdonen. Bale (13 gols) es manté a l’expectativ­a i Agirretxe (Reial Societat), Griezmann (Atlètic) i Lucas Pérez (Deportivo) han arribat a la xifra, gens menyspreab­le, de 12 dianes. I qui gosaria descartar Messi, que ahir va firmar la desena? El crac, que havia malbaratat un penal en l’últim enfrontame­nt contra l’Athletic, va fer un tir ras des dels 11 metres, potent i col·locat a l’esquerra d’Herrerín que va obrir la golejada.

Una lluita tan anivellada pel pichichi no és pas habitual, o presenta un màxim de dos contendent­s, Messi i Cristiano en els últims campionats, però en aques- ta edició els fets pronostiqu­en un final apassionan­t, tan incert com a la Lliga 1957-58, quan Di Stéfano (Reial Madrid), Ricardo (València) i Badenes (Valladolid) van quedar igualats amb 19 gols com màxims realitzado­rs.

Però tots –o potser hi hauria alguna excepció originada en un excés d’egocentris­me– canviarien el trofeu de golejador pel títol de Lliga, de la mateixa manera que Messi canviaria les cinc Pilotes d’Or per una Copa del Món. Així que es tracta d’una incògnita de segon ordre, un aliment de tertúlies, una dada de transcendè­ncia històrica relativa. Ara el principal interrogan­t per al barcelonis­me consisteix a conèixer amb exactitud l’estat de Messi de cara al partit de dimecres a San Mamés. Demà li faran proves i, potser, sortirem de dubtes.

Els tres davanters titulars del Barcelona i el Reial Madrid han iniciat la segona volta marcant La temporada 1957-58 Di Stéfano, Badenes i Ricardo van quedar igualats amb 19 gols

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Així va aconseguir Luis Suárez el segon gol del seu recompte particular, més endavant va fer el tercer
LLIBERT TEIXIDÓ Així va aconseguir Luis Suárez el segon gol del seu recompte particular, més endavant va fer el tercer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain