La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Espero estar a punt”

Garbiñe Muguruza se sincera hores abans d’estrenar-se

- MARTA MATEO Melbourne Servei especial

“No hi ha res que em faci por llevat de no estar preparada”. Garbiñe Muguruza s’asseu amb La Vanguardia abans d’estrenar-se a l’Obert d’Austràlia i no amaga el seu temor. “Vull estar preparada pel que pugui canviar, per tot allò que em serà completame­nt nou,” confessa.

Ser a dalt, a les altures del podi mundial, és una condició que estrena en un Grand Slam la número tres del món. La hispanoven­eçolana gesticula i posa èmfasi en els seus arguments, i assenyala amb els dits els motius que la fan estar alerta. Al rostre hi té el primer signe d’esgotament després d’una hora i mitja atenent compromiso­s publicitar­is i mediàtics, perquè ara la seva rutina inclou actes que cansen tant com una sessió de càrdio sota el sol. És un altre estrès, però pesa. Somriu igual que sempre, sí, gaudeix dels focus i les portades, però als seus ulls ja s’hi desxifra aquesta brillantor de competició. Vol jugar i vol complir. Que res no l’encegui ni ningú la venci.

Observador­a i curiosa, la jove de 22 anys sap que la història recent li té preparada una caiguda. Així està estipulat al guió. “En general, poques vegades he vist que les joves es mantinguin o fins i tot millorin després d’haver tingut un bon any. Solen tenir davallades, pateixen”, explica sense filtres. Totes aquelles promeses que van firmar una temporada de somni es van trobar amb l’infern quan van pujar de curs.

La condició de favorita no espanta la de Caracas tot i que les seves predecesso­res, aquelles que es van vestir amb l’etiqueta de Next Big Thing al pit, es van desplomar irremeiabl­ement. Com li va passar a Eugenie Bouchard, que el 2014 va arrasar com una ventada, va assolir la primera final de Grand Slam a Wimbledon, i amb prou feines va aixecar cap el 2015. “Aquest és un exemple. Però és que no és fàcil aguantar allà a dalt... Intentaré per tots els mitjans que no em passi això i tant de bo m’hi pugui mantenir”, respon amb convicció. “Lluitar amb les expectativ­es i aprendre a ser més constant”, recita com a lema. Acceptar que ara és la Garbiñe que ha de guanyar i no aquella que eventualme­nt pot fer una cosa gran. Aquest és el repte.

Per això, la barcelonin­a d’adopció ha prolongat la seva relació profession­al amb Sam Sumyk, exentrenad­or de Victoria Azarenka. Perquè per a ell aquesta situació no és nova. “Jo volia algú que hagués viscut això. Que hagués portat algú a dalt de tot, que tingués anys acumulats. Realment hi ha poca gent que hagi viscut això en un període llarg de temps i ell ho ha fet”, assevera.

A les sessions d’entrenamen­t d’aquests dies a Melbourne, el francès ha tingut mà de ferro. Múltiples exercicis, molt de desgast físic i un acostament molt directe amb Muguruza. “En Sam imposa bastant, oi?”, reconeix. “És una persona amb un caràcter molt fort. Home de poques paraules però molt profession­al. A mi m’encanta escoltar tot el que em diu perquè les persones que parlen poc, quan parlen, tot allò que diuen té la seva raó de ser. Ens hem avingut des del principi, tenim caràcters semblants, així que és genial tenir-lo al meu equip”. “Amb Sam aprens a enfrontar-te a cada partit sense que et faci por”, resumeix.

Entre Barcelona i Los Angeles, Garbiñe ha tingut una pretempora­da atípica en què la prioritat no han estat les llargues sessions físiques, sinó desconnect­ar completame­nt després d’un últim tram de temporada ple de tensió i pressió. “Estava exhausta”, confessa. Necessitav­a parar. Assumir. Acceptar. Corregir. I tornar a començar amb tot, fresca de cames i sobretot hàbil de ment.

Demà saltarà a una pista principal per mèrit propi. Sortirà la segona en la presentaci­ó perquè és la favorita. Però Muguruza no s’imposa la pressió de guanyar un Grand Slam. Encara no. “El que em marco és continuar per la línia amb què vaig acabar l’any passat. Procurar que els partits dolents siguin menys dolents i sobretot no lesionar-me. No em vull trobar amb aquesta frustració”.

DESCONNEXI­Ó LLARGA Entre Barcelona i Los Angeles, la número tres mundial ha desconnect­at per agafar oxigen SOTA PRESSIÓ La Muguruza que surt a Melbourne aquests dies ja porta a sobre la condició de favorita LA RELACIÓ AMB EL SEU TÈCNIC “Sam Sumyk és un home de poques paraules, però tot el que diu té sentit”

 ?? FILIP SINGER / EFE ?? Garbiñe Muguruza va mantenir una conversa amb La Vanguardia ahir a Melbourne
FILIP SINGER / EFE Garbiñe Muguruza va mantenir una conversa amb La Vanguardia ahir a Melbourne
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain