La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘segurates’ d’Espanya

De l’entesa defensiva de Viran Morros i Gede Guardiola en depèn l’èxit dels ‘hispans’

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Hi va haver un mur d’Adrià, un mur de Berlín, hi ha el de les lamentacio­ns i des del 2012 es va aixecar el mur de Gede i Viran, el mur d’Espanya. Viran Morros (Barcelona, 32) i Gedeón Guardiola (Petrer, Alacant, 31 anys) són Zipi i Zape a la selecció de Manolo Cadenas, dos armaris 2x2, dos metres d’alçada (1,99 Viran) per dos d’envergadur­a amb els braços estesos, quatre metres de defensa a l’ample posats l’un al costat de l’altre. De la bona compenetra­ció, de la sincronitz­ació de moviments i del bon rotllo depèn que la defensa dels hispans no tingui cap esquerda a l’Europeu. Són la garantia que una bona defensa és el millor atac, com es va veure al primer partit contra Alemanya.

“Formem parella defensiva des que jo vaig debutar a l’Europeu de Sèrbia, el gener del 2012; era no- vell i Viran va decidir compartir habitació amb mi, i continuem: ja fa quatre anys”, tants com 83 partits junts, explica Gede, pivot defensiu del Rhein-Neckar, líder de la Bundesliga.

“La idea de posar-nos junts va ser de Valero”, admet el blaugrana Viran Morros, baluard antimíssil­s de Pasqui i de la selecció, diverses vegades nomenat millor defensa de mundials i europeus. “Des del començamen­t ens vam entendre molt bé; recordo que vam jugar un torneig a Alemanya l’octubre del 2011, quan Gede va debutar amb la selecció, i vam encaixar molt bé: quan hi havia un problema, en parlàvem i al moment el solucionàv­em”, rememora Viran, per a qui el grau de connexió assolit, capaços de parlar-se amb la mirada, és bàsic per a l’èxit de la seva tasca.

Tancant la defensa 6:0 al centre, Viran, a l’esquerra, i Gede a la dreta són els caps de la reraguarda, ordenen als laterals i els extrems que la defensa estigui més tancada, més compacta, sense forats. Dit ai- xí sembla fàcil. Però no només es defensa bé tenint bona planta. Cal agilitat de cames que permetin arribar a passades impossible­s, robar pilotes, creuar-se, anticipars­e, blocar canonades... I després hi ha els rivals. Les Torres Bessones,

UNA TASCA DESLLUÏDA “Ens agrada defensar; per nosaltres, una bona defensa és com un gol”, diu el blaugrana Morros

com també els anomenen, pateixen de valent per contenir els pivots, sobretot “els grossos i baixets, tipus Julen, Baena o Sorhaindo”, ja que “és molt complicat bloquejar-los o tallar-los la passada per sota, perquè som molt alts”, admet Gede. “Personalme­nt, quan em ve de cara un central petitó, fintador, em costa més, patim més”, diu Viran. “Com els centrals d’Eslovènia –rival avui d’Espanya (18.15 h)– o tipus Mindegia o Sarmiento, exemplific­a Guardiola.

La seva feina és desagraïda, reben molts pals (“i també en do- nem”, afegeix Viran), llueixen menys que els golejadors i els porters, però també obtenen la seva recompensa. “Quan ens escapem de contraatac a fer un gol és el nostre moment de glòria. En Gede últimament n’està fent molts i li hauré de tallar les ales”, fa broma Morros. “Obtenim de premi la valoració de l’equip”, intervé l’alacantí. “Coneixem el nostre rol, ens agrada defensar, i al final, per a nosaltres, una bona defensa és com un gol; si aconseguim que l’atac rival no ens faci gol és un èxit”, resumeix Viran.

 ?? DANI DUCH ?? Gede Guardiola (200cm, 103 kg) i Viran Morros (199cm, 99 kg) posant per a La Vanguardia a Madrid
DANI DUCH Gede Guardiola (200cm, 103 kg) i Viran Morros (199cm, 99 kg) posant per a La Vanguardia a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain