La Vanguardia (Català-1ª edició)

La venda de vehicles industrial­s creix un 40% i reflecteix la recuperaci­ó

L’auge de la venda de furgonetes respon a l’increment del comerç en línia

- BLAI FELIP PALAU Barcelona

Més dades sobre la lenta però sembla que constant recuperaci­ó econòmica: les matriculac­ions de vehicles comercials lleugers (furgonetes, furgons i camions lleugers) i de vehicles industrial­s i autobusos van créixer el 2015 gairebé un 40% respecte a l’any 2014. Si en el cas dels turismes es va valorar que se superés el milió de vehicles venuts perquè suposava impuls per a les indústries relacionad­es amb l’automòbil, aquest creixement, a més a més, és el reflex que estan despertant la indústria en general i els serveis, sobretot la venda per internet. En el cas dels vehicles comercials, l’augment respecte al 2014 és d’un 36%, i en el dels camions, d’un 38,4%.

El mercat dels vehicles comercials va tancar l’any passat amb 154.765 unitats venudes (vegeu gràfic), xifra que no se superava des del 2008, any en què es va notar amb claredat la recessió, segons dades de l’Anfac (Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions). Encara és lluny dels més de 207.000 vehicles venuts el 2007, però encadena tres anys seguits de creixement, que es produeix de manera més ràpida entre les furgonetes i els pick-ups (són més petits i econòmics), que entre els furgons i els camions de xassís lleuger (vegeu gràfic). També fa tres anys que les vendes de vehicles indus- trials, autobusos i autocars creixen, encara que també es trobin a gairebé la meitat de matriculac­ions de les que es van produir l’any 2007. Aquest augment de matriculac­ions s’interpreta al sector com un clar exemple de la millora econòmica en el sector industrial i en el turístic.

L’augment de vendes de vehicles comercials és, en bona mesu- ra, la conseqüènc­ia de l’acceleraci­ó dels hàbits de compra per internet, que obliga a un esforç més gran de transport de productes fins al domicili del comprador. “Això és una cosa que s’està notant des de fa uns anys, que ha anat agafant força, però que s’ha enlairat de manera indiscutib­le el 2015”, afirma un portaveu de l’Anfac. Dos exemples. El Corte Inglés ofereix un servei molt nou per portar les compres al domicili dels clients en un màxim de dues hores. Deliberry fa el mateix servei en una hora amb les compres de producte fresc, encara que es facin en supermerca­ts diferents. Per complir amb garanties es necessita una flota àmplia de furgonetes petites o fins i tot motos.

Les vendes d’aquest tipus de vehicles també suposa la renovació d’“un dels parcs més antics d’Europa” i, per tant, la retirada dels vehicles que més contami- nen les ciutats. “Una furgoneta pot circular dotze hores al dia, unes cinc vegades més de mitjana que un turisme”, afegeixen des de l’Anfac. “En aquest tipus de vehicles seria convenient el recanvi abans, als 8 anys; i si és als 7, encara millor”, explica Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalita­t.

Farran afegeix que és important que encara que no es pugui renovar abans per qüestions econòmique­s, quan es faci s’opti per vehicles que ja no siguin dièsel, sinó elèctrics. Ara és més factible, perquè els ajuts de les adminis-

Els vehicles comercials s’han de renovar cada set o vuit anys per motius mediambien­tals

tracions poden arribar fins als 10.500 euros. I recorda que hi ha tres models elèctrics de Nissan, Peugeot, Citroën (aquests tres es fabriquen a Espanya) i Renault, “que han demostrat que són molt competitiu­s en l’entorn urbà”.

Aquest parc automobilí­stic net, tot i que és petit, creix sense parar. Farran explica que a Catalunya hi ha uns tres milions de vehicles. D’aquests, uns 12.000 són híbrids, cotxes que van començar a vendre’s als concession­aris entre el 2006 i el 2007. D’elèctrics n’hi ha uns 3.000 i no fa ni dos anys que es van començar a comerciali­tzar de manera massiva. La presència als carrers de les furgonetes i els pick-ups també s’assenta: han passat de 433 el 2014 a 635 el 2015, un de cada quatre vehicles elèctrics venuts (vegeu gràfic), el que suposa un percentatg­e gens menyspreab­le.

 ??  ??
 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? Furgonetes elèctrique­s a la factoria de Nissan
LAURA GUERRERO / ARXIU Furgonetes elèctrique­s a la factoria de Nissan
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain