La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els diners que van retallar en escoles els gastarem en policia”

Alain Brossat, professor de Filosofia Política a la Universita­t de París

- LLUÍS AMIGUET

Tinc 69 anys: ensenyo a la Universita­t de París Saint-Denis des que es va crear després del Maig del 68 i a la Universita­t de Taiwan des que em vaig casar ambuna taiwanesa. Vaig ser radical d’esquerres i vull seguir sent almenys un pensador honest. Disserto a l’ Escola de Humanitats Palau Macaya-la Caixa

L’altre dia em vaig esperar cinc hores per un control a la Jonquera. Així França és més segura? Aquests controls fronterers no ens donen més seguretat, però sí que donen una seguretat –falsa– al president Hollande, que veu com la seva popularita­t cau en les enquestes a nivells insospitat­s.

A altres presidents també els va passar. Cap no havia estat tan impopular. L’atur supera els dos dígits i per als francesos és una emergència econòmica. Per tapar l’ambient de catàstrofe econòmica, Hollande propicia el de catàstrofe terrorista.

I ho aconseguei­x? Sí, perquè els francesos no estem acostumats al terrorisme, al contrari que els espanyols o els britànics, no havíem tingut atemptats des de la guerra d’Algèria, per això la por i la seguretat nacional poden distreure l’atenció de l’atur i l’economia.

D’aquí els controls fronterers? Són perquè passem de l’Estat de dret a l’Estat de vigilància, perquè el president aparegui com el bon pare de la nació per sobre de la mala conjuntura econòmica.

I li funcionarà a les eleccions? Al contrari, a part de les considerac­ions ètiques, és un greu error estratègic, encara que de moment sembli un encert tàctic.

Per què? Perquè aquesta tàctica de crear ambient de catàstrofe terrorista islamista està presa directamen­t del Front Nacional, igual que la iniciativa de retirar la nacionalit­at als condemnats per terrorisme.

Si és efectiva... És suïcida per a Hollande copiar el Front Nacional, perquè si tens l’original lepenista, per què vols la còpia socialista...

Potser Le Pen encara espanta el votant mitjà. Llavors votarà abans Sarkozy, que serà el gran rival d’Hollande, que a ell. Si el duel presidenci­al es decideix sobre el terreny de la seguretat nacional, el guanyarà sens dubte Sarkozy.

La policia i els serveis de seguretat francesos estan preparats contra l’EI? De moment, sembla clar que no. I els experts són molt crítics amb aquests grans desplegame­nts policials d’uniformats. Propiciar un clima de terror és donar una victòria als terroriste­s: passar de l’Estat de dret al de vigilància com no es cansa de proposar Le Pen.

L’Estat britànic i l’espanyol van aconse- guir posar fi tant a l’IRA com a ETA. El britànic va negociar, no ho oblidi, i ETA era un grup polític militar. La intel·ligència espanyola en podia seguir els membres, detectar l’organigram­a i estudiar-lo, infiltrar-s’hi...

Per què no poden els policies francesos infiltrar-se a l’Estat Islàmic? Perquè la fortalesa del terrorisme islàmic és la seva debilitat. L’Estat Islàmic no té estructura estable. Simplement tornen de Síria i cometen una barbaritat o es mobilitzen de manera individual o busquen suports per atemptar i ho aconseguei­xen. És molt difícil prevenir res.

França integra els musulmans? És dura amb el terror i amb les seves causes? N’ha integrat molts i la prova és que trobarà musulmans en categories profession­als elevades, però també és veritat que l’ascensor social no ha funcionat per a una altra gran part i els ha marginat.

Per què en margina uns i d’altres no? Perquè, a partir de les retallades de les polítiques neoliberal­s, hi va haver una generació que no va rebre l’atenció ni les inversions que sí que va permetre a les anteriors integrar-se...

Home, però d’això al terrorisme... Si vostè és fill d’immigrants de nivell sociocultu­ral precari necessitar­à més atenció dels mestres per aprovar i si, amb les retallades, passen de tenir 25 alumnes per classe a 40, doncs no rebrà aquesta atenció i patirà el fracàs escolar.

Però això no converteix els fracassats escolars directamen­t en terroriste­s. Recordi que els terroriste­s de Charlie Hebdo i de París són francesos amb passaports francesos de segona i tercera generació que van fracassar de joves. Es va retallar a l’hora de donarlos una bona educació i ara el cost de la deriva criminal és enorme. Els diners que van retallar en escoles els gastarem en policia

Què proposa vostè ara? El més urgent és dir la veritat als francesos: ens ataquen a nosaltres perquè França manté una política neocolonia­l a Síria, Mali, i l’Àfrica francòfona. Cal explicar-los que aquesta política militar té uns costos i que alguns els pagaran a la rereguarda amb vides civils.

França espanta quan vota l’FN en primera volta i s’espanta de l’FN a la segona. El Front Nacional és un espantall que han creat entre tots els partits institucio­nals per fer-se por i fer-li por al votant. Jo sóc partidari, al contrari, de deixar-lo governar i que així perdi l’aura de partit antisistem­a incorrupti­ble al qual no se’l deixa governar, perquè escombrari­a la porqueria del sistema.

Perdria aquesta aura d’honestedat? I tant: són gestors pèssims. El millor remei contra la demagògia d’aquests partits antisistem­a és deixar-los que arribin a l’administra­ció i en quatre dies el votant descobreix que no són millors que els altres. Deixem de crear-nos fronts anti-Le Pen per càlcul partidista i tractem-los com els polítics mediocres que són: igual de corruptibl­es i molt més incompeten­ts.

 ?? MAITE CRUZ ??
MAITE CRUZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain