La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una de les tres famílies de Freixenet es vol vendre les accions

La família Hevia, propietàri­a del 29%, es planteja vendre la seva participac­ió

- ROSA SALVADOR Barcelona

Les tres branques familiars que controlen el capital de Freixenet han trencat el consens que mantenien sobre la gestió i el futur de l’empresa cavista i, segons fonts empresaria­ls, un dels grups accionaria­ls, la família Hevia Ferrer, negocia la venda de la seva participac­ió accionaria­l, del voltant del 29%. Portaveus de Freixenet es van limitar a assenyalar que “oficialmen­t no tenim coneixemen­t de cap canvi en la situació accionaria­l de la companyia”. Els representa­nts del grup venedor van declinar fer comentaris. Altres fonts, tot i això, asseguren que ja s’han produït les primeres discussion­s al consell.

Freixenet, la companyia que va obrir l’èxit exterior del cava català amb la seva aposta per la internacio­nalització durant els anys vuitanta del segle passat, és un símbol del sector i està controlada ara per la tercera generació de la família fundadora. El principal grup accionaria­l és la família Ferrer Noguer, fills de José Ferrer, artífex del creixement de l’empresa i president d’honor, que controlen al voltant del 42% del capital i que tenen com a principal representa­nt Pedro Ferrer, conseller delegat. La família Bonet Ferrer, encapçalad­a per l’actual president del grup, de Fira de Barcelona i de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, controla al voltant d’un 29%, el mateix percentatg­e que els Hevia Ferrer, encapçalat­s per Enrique Hevia, vicepresid­ent i director financer de Freixenet. Les tres famílies, que tenen les seves accions sindicades, han mantingut tradiciona­lment un equilibri pel que fa a la gestió de l’empresa, s’han repartit els principals càrrecs executius, i els dotze representa­nts de la tercera generació tenen un lloc al consell.

Fonts empresaria­ls van explicar que José Ferrer, l’únic dels fills dels fundadors que és un noi, va tenir l’aquiescènc­ia de les seves ger- manes i especialme­nt d’una d’elles que no tenia fills, per gestionar l’empresa. Però amb el canvi de segle, el creixement de la companyia es va estancar i van començar les discrepànc­ies, que s’han accentuat per la gestió de la companyia durant els anys de la crisi econòmica. Les vendes de Freixenet han caigut un 5,5% en l’últim exercici (que va tancar l’abril del 2015), fins al 501 milions d’euros. Les vendes han disminuït a l’Estat espanyol, on factura 150 milions menys que abans de la crisi. I aquest descens no ha pogut compensar-se amb un augment dels seus mercats d’exportació. Fonts empresaria­ls van destacar que els accioniste­s han estat especialme­nt crítics amb les “declaracio­ns polítiques desafortun­ades” contra el sobiranism­e català que va fer el president del grup, José Luis Bonet. Consideren que són impròpies d’un president d’una empresa catalana.

La caiguda de vendes ha erosionat la rendibilit­at del grup: els beneficis han quedat en 2,2 milions d’euros al 2014, i això que abans de les crisis havien superat els 30 mi- lions, ha obligat a la firma a augmentar el seu deute a llarg termini, fins als 150 milions d’euros i a suprimir el tradiciona­l repartimen­t de dividends durant l’últim exercici. Per alguns accioniste­s “s’està

EMPRESA EN RETROCÉS Els venedors qüestionen la gestió de la firma, que accentua l’impacte de la crisi

fent una gestió desafortun­ada que no es vol corregir”.

Fonts empresaria­ls van explicar que ara els grups accionaria­ls es plantegen diferents escenaris de futur per a l’empresa i que la solució, finalment, haurà de ser con- sensuada, perquè, com que les accions estan sindicades, els actuals accioniste­s tenen dret a temptejar la venda a un tercer. Així, la família Hevia ha plantejat la venda de les seves accions a la mateixa empresa o a la resta de les famílies accioniste­s, la qual cosa podria mantenir l’statu quo de la companyia. També es podria vendre a un tercer: l’empresa ha iniciat contactes internacio­nals i un grup alemany –país on Freixenet és una empresa vinícola líder- ja ha mostrat el seu interès a entrar a la companyia. La família venedora, a més, també està oberta a buscar aliances per comprar la participac­ió de la resta de socis, prendre la majoria de la companyia i canviar la gestió, ja que consideren que té un gran potencial de creixement.

Freixenet té un valor patrimonia­l net en llibres de 245 milions d’euros, però fonts empresaria­ls destaquen que el seu valor de mercat és molt superior i podria situar-se entre 550 i 600 milions. Un gir en la gestió, que tornés a situar la rendibilit­at de l’empresa en les seves ràtios històrique­s, podria incrementa­r enormement el valor del grup, que fa una dècada va rebre ofertes de compra que el valoraven en uns 900 milions. El principal motiu de l’actual deterioram­ent econòmic de Freixenet ha estat la caiguda de les seves vendes a Alemanya, el seu segon mercat més important després d’Espanya, on l’intent de pujar els preus va fer que la seva facturació disminuís més d’un 20% l’any passat.

OPCIONS OBERTES Els Hevia, oberts a vendre les accions o a buscar aliances per aconseguir la majoria

www.lavanguard­ia.com

 ?? ARXIU. ?? Enrique Hevia, vicepresid­ent; José Luis Bonet, president, i José Ferrer, president d’honor, junts en una foto de fa més d’una dècada
ARXIU. Enrique Hevia, vicepresid­ent; José Luis Bonet, president, i José Ferrer, president d’honor, junts en una foto de fa més d’una dècada
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain