La Vanguardia (Català-1ª edició)

Envit als barons

- DIRECTOR Màrius Carol

LA política cada vegada s’assembla més a Gran Hermano, amb l’únic problema que a la casa hi estem tots tancats. Sigui com sigui, Pedro Sánchez no ha estat expulsat com el petit Nicolás, personatge tan barbamec com irrellevan­t, però que quan l’entreviste­n a Lectures inquieta perquè sap coses que, més enllà de la seva megalomani­a, només pot conèixer perquè alguns que manen li han dit. A Sánchez no l’han pogut derrotar els barons. I no només això, sinó que al comitè federal d’ahir els va llançar un envit inqüestion­able: qualsevol pacte a què arribi per ser investit serà sotmès a la militància perquè es pronunciï sobre la conveniènc­ia.

El secretari general del PSOE ha apostat per això que està tan de moda del procés participat­iu, fet que ha posat nerviosos els representa­nts de les federacion­s d’Astúries o Andalusia, que tenien ganes de mantenir una pugna amb ell i s’han trobat que els ha abraçat. En boxa, el clinch és una mena d’abraçada que impedeix de colpejar el contrari. En política, un procés participat­iu és una tenalla democràtic­a que impedeix que el rival colpegi. Alguns s’han queixat que són coses més pròpies de la CUP o de la tropa d’Ada Colau, però els temps canvien, como cantava Bob Dylan quan Sánchez encara no havia nascut, i ningú no pot fer escarafall­s d’un procés democràtic, encara que sigui saltant-se l’executiva federal.

Sánchez s’ha passat tota la setmana aplanant el camí per arribar al dissabte sense que els punyals a l’esquena li impedissin de cordar-se la jaqueta. Fins i tot Felipe González es va mossegar la llengua a l’entrevista a El País. Ningú no podrà dir que el líder del PSOE no s’està movent bé. Una altra cosa és si podrà governar. I amb qui. Però ho té millor que Mariano Rajoy que, entre el terratrèmo­l valencià i la sacsejada d’Albert Rivera a la seva persona, ja pensa en noves eleccions. Caldrà veure com obre el joc el Rei dimarts vinent. Tota una papereta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain