La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de l’ortodòxia

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

La visita recent del president iranià, Hassan Rohani, a la Ciutat del Vaticà, va estar envoltada en la polèmica per l’ocultació de diverses estàtues que representa­ven cossos nus, una decisió que ha rebut nombroses crítiques, entre d’altres la de confondre l’Iran amb els terroriste­s d’Estat Islàmic.

El recorregut exacte que va efectuar dilluns passat el president iranià, Hassan Rohani, pels Museus Capitolins de Roma s’ha convertit en un secret d’estat. Reserva absoluta, també, sobre quines estàtues i quines altres obres d’art es van tapar per no ferir la sensibilit­at de l’hoste. Els intents d’aquest diari, durant uns quants dies, per obtenir la llista dels objectes censurats va xocar contra un mur de silenci oficial. I ahir, durant la visita a les instal·lacions, recel total dels vigilants: “No sabem res, no podem dir res, no érem aquí”.

A la figuraccia (ridícul) internacio­nal per l’ocultació dels tresors culturals s’afegeix la pèssima gestió informativ­a d’una crisi que encara no s’ha acabat. El primer ministre, Matteo Renzi, haurà de respondre davant el Parlament. Segons Il Messaggero, és possible que embalar provisiona­lment les estàtues costés la barbaritat d’entre 10.000 i 15.000 euros. Un escàndol sobre l’escàndol.

Per les fotos que es van publicar i altres indagacion­s, sembla clar que entre les estàtues ocultades hi havia la Venus esquilina, una escultura amb els braços amputats, però de gran bellesa, feta amb el fi marbre de l’illa de Paros, que representa una dona jove que es recull els cabells abans de banyar-se. Es creu que és de la segona meitat del segle I abans de Crist. Durant l’Exposició Universal de Saragossa, el 2008, aquesta estàtua es va exposar al pavelló italià.

Una altra obra que segurament es va perdre el líder iranià va ser una escultura de dues noies jugant, abraçades. Ephedrismó­s, en marbre rosaci, és un original grec del segle IV abans de Crist. A les noies se’ls veuen els pits però falten els caps.

Un dels plafons del pudor era massa

PUDOR I IGNORÀNCIA La ‘Venus esquilina’ es va tapar, però el líder persa va haver de parlar al costat de Marc Aureli

curt i deixava entreveure un cistell amb raïm. Va ser fàcil deduir –per aquest detall i la presència d’una columna–, que es tractava de Faune amb cistell de raïm, una figura masculina despullada, amb el penis mutilat, del segle II després de Crist. Més sorprenent va resultar que es tapés també l’estàtua del costat, Vell pastor, de la mateixa època, malgrat que només es veu part del pit arrugat d’un home gran. Potser es va fer per pura simetria a la sala. Segons algunes fonts es van treure de vitrines algunes ceràmiques decorades amb nus.

Per Vittorio Sgarbi, famós crític d’art i polític, els amfitrions italians no només van pecar d’excés de zel, en un acte de “supèrflua forma de respecte”, sinó que van oblidar que els perses “són una civilitzac­ió més antiga que la nostra” i tenen nus a Persèpolis. “El seu error va ser confondre l’Iran amb l’Estat Islàmic o amb Al-Qaida”, va afegir Sgarbi.

Un error com una casa menys comentat va ser que la roda de premsa de Renzi i Rohani va tenir lloc al costat de la gegantina estàtua eqüestre de Marc Aureli, l’emperador que va derrotar els parts, un antic poble en el que avui és l’Iran.

 ?? . ?? La Venus capitolina, Amor i psique i la Venus esquilina, algunes de les obres que es van ser tapar
. La Venus capitolina, Amor i psique i la Venus esquilina, algunes de les obres que es van ser tapar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain