La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Smartphone­s’ per a tots

El mercat toca sostre amb 1.400 milions de models el 2015

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

L’any passat es van vendre un total de 1.400 milions de telèfons mòbils, això és, un smartphone nou per cada sis habitants del planeta, una quantitat exorbitant que d’altra banda podria anunciar l’estancamen­t de les vendes en aquest mercat poderós.

La intel·ligència té un límit. Els coneguts smartphone­s, telèfons mòbils intel·ligents amb connexió a internet, ja s’han convertit en un accessori imprescind­ible per a moltes persones. L’any passat es va batre el rècord d’unitats venudes al món: més de 1.400 milions, segons dades de la consultora Strategy Analytics. Un 12% més que l’any anterior. Però el mercat està saturat.

Hi ha senyals inequívocs que s’ha assolit la maduresa de la demanda. En l’últim trimestre del 2015 les vendes van créixer només un 6% en termes anuals. “Es tracta del ritme més baix de tots els temps”, assenyalen.

La firma Gartner adverteix que el 2016 les vendes de mòbils posaran fre. S’estima que el creixement anual de les unitats amb prou feines arribarà al 2,6%. El motiu sembla clar: cap a finals d’aquest any vuit de cada de deu mòbils en circulació ja seran smartphone.

Per tant, això significa que gran part de la transició dels mòbils senzills als models més connectats ja s’ha complert. Per continuar fent beneficis molts fabricants confien que els consumidor­s voldran millorar la seva versió.

Tot i això, aquí hi ha un altre problema : el mercat sembla cansat de tanta sofisticac­ió. Un tema molt sensible per a Samsung i Apple, que ofereixen els models més evoluciona­ts. En particular, per a l’empresa que presideix Tim Cook, que ha fet de la innovació de gamma extra una de les seves banderes. “Registrem en aquests moments un moviment cap als smartphone­s més bàsics. Els usuaris estan optant per reemplaçar els seus aparells dins d’una categoria senzilla sense necessària­ment escollir un model d’alta gamma”, asseguren des de Gartner.

Mala notícia per a Apple, que aquesta setmana en borsa va patir molts vaivens i va perdre la cota dels 100 dòlars. “Apple necessita expandir-se cap a altres mercats com ara l’Índia o Nigèria si vol mantenir el seu ritme de creixement. Així mateix, hauria de renovar el seu disseny per despertar interès en la franja del mercat més baixa, per guanyar volum”, diu a aquest diari Neil Mastow, de Strategy Analytics. En aquest context, llançar una nova versió de l’iPhone pot ser insuficien­t per redreçar el rumb. Potser es necessita un producte trencador, com ho va ser aquest model al seu dia, l’any 2007.

A més, no s’ha d’oblidar que Samsung continua mantenint el lideratge, en quota de mercat per sobre de la firma de la poma. En l’últim trimestre de l’any passat les seves vendes van créixer al ritme més elevat dels últims dos anys. El probable llançament del nou Galaxy S7 hauria de permetre a la firma coreana consolidar el seu lideratge.

Com a àncora de salvació, Apple aposta pel creixement en els emergents, però la Xina és al punt de mira. Aquest mercat s’ha convertit en un dels pilars de la firma dels Estats Units els darrers anys i encara hi ha espai per créixer. Segons la companyia, el 80% dels consumidor­s a la Xina encara naveguen amb xarxes 3G.

“Però serveix de poc passar-se a un mòbil amb moltes funcions si la infraestru­ctura de la xarxa és deficitàri­a”, notava Brian Blau, analista de la consultora Gartner en una entrevista telefònica. Així mateix, “les marques locals a la Xina estan oferint smartphone­s amb funcions atractives a preus baixos, la qual cosa vol dir que hi ha menys necessitat per part dels consumidor­s de passar-se a un model superior”, afegeixen des de Gartner. “La situació del mercat de mòbils a la Xina reflecteix “una saturació del mercat, acumulació d’inventaris i la debilitat econòmica”, adverteixe­n des de Strategy Analytics.

Tot i això, Apple continua tenint uns punts de força envejables. És la firma amb la capitalitz­ació borsària més gran del món i és la més rendible del seu sector. Per cada iPhone que ven, ingressa uns 300 dòlars (276 euros). I acapara, gràcies als seus elevats marges, gairebé el 90% dels beneficis d’aquesta indústria.

Per això, Brian Blau creu que hi haurà sorpreses. Encara hi ha coses per millorar en un mòbil, des de la bateria fins a la pantalla i la càmera de fotos. Els enginyers a la sala de màquines de Cupertino, segons la seva opinió, amb tota probabilit­at estan coent alguna cosa.

“Apple ha registrat un creixement impression­ant en els últims anys; potser en el futur se centrarà més en la qualitat. En tot cas, ha demostrat que té moltes línies d’innovació i en l’actualitat ja hi ha molts rumors. Els seus directius semblen confiats, estan tranquils”, assegura Blau.

Encara que haurien de saber que quan s’arriba a la maduresa, la intel·ligència sembla menys atractiva. Coses que passen amb els telèfons.

L’últim trimestre del 2015 es va registrar el creixement més baix de tots els temps

 ??  ??
 ?? ROLEX DELA PENA / EFE ?? L’smartphone, popular a la Xina
ROLEX DELA PENA / EFE L’smartphone, popular a la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain