La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS JOCS, AMB L’AI AL COR

La crisi, les retallades, alguns retards, el virus del Zika i les aigües contaminad­es de la seu de vela, desafiamen­ts per a l’organitzac­ió a 200 dies encara no per als Jocs

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Els problemes per culminar les obres de Rio 2016 s’acumulen quan falten només 200 dies per als Jocs.

Els coloms grossos són freqüents a la sorra de Copacabana. Els ocells no es tallen gens ni mica i poden atacar qualsevol resta de menjar, tot i que les persones encara estiguin assegudes als xiringuito­s, que apareixen cada pocs metres. Estan acostumats a les multituds i es nota que aprofiten la gentada per sobrealime­ntar-se. L’estiu que ve, durant els Jocs Olímpics, els coloms podran continuar fent el seu particular agost en una de les platges més famoses (que no boniques) del planeta. Tot i això, no tothom que estava previst anirà a Copacabana. Si més no a la competició de vòlei platja, un esport de llarga tradició i arrelament al país. Les instal·lacions d’aquesta modalitat són unes de les que han patit retallades per part de l’organitzac­ió, que ha hagut d’estrenye’s el cinturó per reduir les despeses en més d’un 10% enmig d’una important recessió econòmica al país. Les grades havien d’allotjar 12.000 espectador­s, però una part no s’habilitara­n. Passarà el mateix amb les grades del rem.

A menys de 200 dies de la cerimònia inaugural, que tindrà lloc el 5 d’agost, són només un parell d’exemples de les dificultat­s que està vivint l’organitzac­ió, assetjada per retards en algunes obres, per les retallades econòmique­s, per la contaminac­ió de les aigües a la badia de Guanabara, pel virus del Zika i per una venda lenta d’entrades entre els brasilers.

CRISI, RETALLADES I VENDA LENTA D’ENTRADES

El Brasil va registrar el 2015 la pitjor pèrdua de llocs de treball dels últims 24 anys. Es van destruir més d’un milió i mig de feines, una dada pèssima es miri com es miri. Però no és l’única, perquè almenys 48 ciutats brasileres han anunciat que cancel·len el carnaval d’enguany per falta de recursos.

Pot semblar una anècdota, però el carnaval al Brasil és gairebé com una religió. En aquesta tessitura el pressupost que depèn només del Comitè Rio 2016 és de 1.700 milions d’euros, encara que fa mesos que intenten reequilibr­ar-lo, sobretot pel que fa a les despeses. Així, hi haurà menys voluntaris (de 70.000 es passarà a 50.000) i les diferents federacion­s disposaran de menys vehicles oficials (de 5.000 s’ha passat a 4.000). Cal estalviar d’on es pugui i diferents edificis annexos a les competicio­ns tampoc no es construira­n. Se substituir­an per envelats. “Si s’estalvia en parets en gairebé tots els escenaris, dues o tres parets en cadascun significa un gran estalvi”, va comentar el portaveu del comitè organitzad­or, Mario Andrada.

Esclar que els que també intenten limitar les seves despeses són els ciutadans. Dels 4,5 milions d’entrades posades a la disposició dels brasilers només se n’ha venut la meitat, mentre que de les localitats disponible­s per a la resta del món ja se n’han col·locat el 75%. “És veritat, el ritme de venda és una mica més lent de l’habitual, però és que la crisi és molt grossa”, concedeix Andrada.

INSTAL·LACIONS PER ACABAR

Qualsevol despesa extra està sent retallada perquè les instal·lacions per si mateixes, enteses com els camps de joc, no pateixin limitacion­s. El comitè organitzad­or insisteix que les obres van pel bon camí (diuen que 19 dels 47 pro- jectes ja estan totalment acabats) i mes a mes en van actualitza­nt l’estat. En l’últim estudi, d’aquest gener, van assegurar que el parc olímpic de Barra da Tijuca, el cor més important dels Jocs, en una de les zones més adinerades d’aquesta gran ciutat, està complet en un 97%. Tot i això, en aquest sentit Rio 2016 va patir un parell de revessos fa uns dies quan l’alcalde de la ciutat, Eduardo Paes, va rescindir el contracte amb el consorci format per les empreses Ibeg, Tangran i Damiani, responsabl­es tant del complex de tennis com del centre eqüestre.

Els dos recintes no estan acabats, encara que en el de tennis ja es va fer una prova pilot i està acabat en un 90%. Paes va assegurar que no hi ha preocupaci­ó, però el motiu oficial de l’acomiadame­nt d’aquest consorci és per retards en les obres. Fa unes setmanes els treballado­rs havien organitzat protestes perquè l’empresa no els estava pagant a temps.

EL ZIKA I LA CONTAMINAC­IÓ

Al voltant d’aquest mar de fons només faltava l’aparició del virus del Zika i el mosquit transmisso­r, l’Aedes aegypti. L’organitzac­ió s’ha compromès a revisar diàriament les instal·lacions dels Jocs durant les jornades de competició, però a partir de l’abril ja extremarà les precaucion­s a les seus. En aquest sentit, una bona pedra de toc serà el carnaval de Rio, ja que el Sambòdrom, que als Jocs Olímpics acollirà el tir amb arc i l’emblemàtic­a prova de la marató, serà desinfecta­t per a les desfilades.

Però no deixa de ser un problema sanitari, com el de les aigües de la badia de Guanabara, amb un elevat índex de contaminac­ió, com es denuncia des de fa uns mesos. Actualment continua semblant més un abocador que res més i és molt difícil que s’aconseguei­xi netejar totalment el lloc.

“Rio sorprendrà el món”, va declarar dimecres el president del COI, Thomas Bach. El cert és que en pitjors situacions s’han vist els Jocs Olímpics. Sense anar més lluny, quan s’anava cap a Atenes 2004, que després ha pagat amb escreix la desviació pressupost­ària d’aquella edició. La improvisac­ió estava a l’ordre del dia i no es van arribar a completar les obres.

MARXANDATG­E AL RESCAT

Les obres sempre obliguen a un esforç econòmic. L’organitzac­ió espera recuperar en part aquests diners amb els ingressos del marxandatg­e. Un 25% es preveu que els generaran les mascotes, Vinicius (barreja de tots els animals del Brasil) i Tom (compendi de les plantes del país), que prenen els seus noms dels músics brasilers Vinícius de Moraes i Tom Jobim.

Aquests personatge­s protagonit­zaran una sèrie de televisió produïda per Cartoon Network. El seu somriure i el dels brasilers pot ser la principal medecina per combatre tots aquests problemes. Encara tenen temps de treure una bona nota.

LA DECISIÓ L’alcalde va rescindir el contracte dels constructo­rs del recinte de tennis i del complex eqüestre MESURES DE XOC Hi haurà menys voluntaris, menys cotxes oficials i alguns edificis se substituir­an per envelats

 ?? © SERGIO MORAES / REUTERS / REUTERS ?? Un operari treballant a les obres olímpiques per a Rio 2016
© SERGIO MORAES / REUTERS / REUTERS Un operari treballant a les obres olímpiques per a Rio 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain