La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Àfrica s’enganxa al mòbil

Les noves tecnologie­s i la connexió a internet revolucion­en el continent

- Nairobi (Kènia) Correspons­al XAVIER ALDEKOA

Així que veu l’smartphone, l’Stevie s’hi llança a degolla. “Em deixes fer unes quantes fotos?” pregunta. El sosté a les seves mans fines de nen de deu anys, treu el cap rapat i el cos menut per la porta de la barraca i apunta al mar de teulades de zinc de Kibera, un dels barris més humils de Nairobi. Clic, clic, clic. De tant en tant, fa lliscar el dit per la pantalla per veure com han quedat les fotos. Sap com utilitzar-lo.

L’Stevie encara no té mòbil propi, però no trigarà a tenir-ne un i estar connectat a internet. Perquè el fascina i perquè tot el continent va cap allà: l’Àfrica subsaharia­na és la regió del món on més creix la penetració del mòbil. En quatre anys, els seus 329 milions de subscripto­rs únics seran 504 milions. Però no només és una qüestió de quanti- tat; el canvi ve de com els africans utilitzen el mòbil.

En un continent amb mancança d’infraestru­ctures, cobertura de telèfon o internet, i fins i tot de xarxa bancària, on molts no es poden permetre un ordinador, el mòbil s’ha convertit en la porta a un món digital ple de possibilit­ats.

Nicolai D’Elia, el director d’Airbnb a l’Àfrica, la plataforma d’internet on particular­s lloguen les seves cases per dies, va assenyalar l’any passat que el boom tecnològic en terres africanes ha convertit al continent en objectiu prioritari per a la seva empresa. “L’Àfrica és definitiva­ment una part clau de la nostra nova fase de creixement. Aquest és un mercat amb 54 països i més de mil milions de persones, i amb previsions de creixement més grans que a gairebé totes les altres regions del món”.

Només a Kènia hi ha més de 1.400 ofertes d’apartament­s i habitacion­s a Airbnb, el doble que fa un any. Segons xifres de la companyia, que assenyala Sudàfrica i Kènia com els dos països capdavante­rs, el nombre d’usuaris d’Airbnb en sòl africà ha crescut un 145% en dotze mesos i la xifra de viatgers africans s’ha triplicat en el mateix període.

Altres negocis lligats a la xarxa mòbil, com aplicacion­s per demanar transports, menjar, consumir lleure o comunicar-se, no paren de créixer en terres africanes.

Facebook, que el juny passat va obrir la seva primera seu africana a Johannesbu­rg, va assenyalar Sud-àfrica (19 milions d’usuaris), Nigèria (15 milions) i Kènia (4,5 milions) com els països que més es connecten al seu portal; però va subratllar també el com: més del 95% ho fan des dels seus telèfons. “El mòbil no és una tendència; és l’adopció més ràpida de tecnologia punta en la història de la comunicaci­ó”, apunta Nunu Ntshingila, responsabl­e de la companyia a l’Àfrica.

En el seu estudi La revolució mòbil de l’Àfrica, el consultor kenià Mark Kaigwa, expert en tecnologia, mira cap a les butxaques africanes per trobar l’arrel del terratrèmo­l que està tenint lloc: “En algunes zones, hi ha més africans amb accés a telèfon mòbil que amb accés a electricit­at”, escriu. I des d’aquests telèfons,

AFRICANS ABONATS AL MÒBIL En quatre anys els 329 milions de subscripto­rs únics seran 504 milions

els africans cada cop es connecten més a internet.

Segons el GSMA, associació d’operadors mòbils i empreses, l’any 2019 el trànsit de dades a l’Àfrica subsaharia­na s’haurà multiplica­t per vint, el doble del creixement a la resta del món, i estarà només per darrere de la regió d’Àsia-Pacífic en connexions 3G.

Com que el mercat s’ha adaptat a la butxaca africana —el cost d’un smartphone a l’Àfrica té un valor d’entre 20 i 40 euros de mitjana, a anys llum dels preus europeus—, el boom dels telèfons intel·ligents connectats a la xarxa ja és imparable: els 160 milions de smartphone­s del 2015 seran 540 milions el 2020.

Gairebé la meitat de la població del continent estarà connectada a través del seu telèfon, especialme­nt a sis països: Nigèria, Sud-àfrica, Tanzània, Etiòpia, Kènia i la República Democràtic­a del

PREUS INTEL·LIGENTS El mercat s’ha adaptat a la butxaca africana: un mòbil costa 20-40 euros

Congo tindran la meitat dels subscripto­rs de mòbil de tota l’Àfrica subsaharia­na.

Per això, la pregunta de la Divinah ja no sorprèn. “Vols pagar en efectiu, amb targeta o amb el mòbil?”, diu quan aquest periodista li demana el compte al restaurant Under the Radar, del barri kenià de Kilimani. En una cantonada del local, hi ha un cartell que indica el número de compte M-Pesa, la plataforma keniana que permet fer pagaments o enviar i rebre diners amb el mòbil.

En una dècada, el sistema de banca mòbil ha canviat la manera de pagar a Kènia: ja hi ha més de 28 milions d’usuaris al país, més del 60% de la població.

A qualsevol racó de Kènia és possible pagar amb aquest sistema les taxes de l’escola, comptes de restaurant­s, factures del metge o enviar diners a familiars.

El triomf de l’invent rau en el seu target: el percentatg­e d’usuaris d’M-Pesa que viuen amb menys d’un euro al dia i,

AVENÇ Més del 60% de la població de Kènia ja paga a través de la banca mòbil

per tant, tenen dificultat­s per accedir a comptes bancaris o productes financers va passar del 20% el 2008 al 72% el 2011.

Segons la Divinah, M-Pesa ha arribat per quedar-se. “Gairebé tots ho fan servir, fins i tot a les zones rurals és popular; és una manera de no haver d’anar amb diners en efectiu i serveix per pagar gairebé qualsevol cosa. És un invent genial”, diu.

 ?? JOSEPH VAN OS / GETTY ?? Dos mons. Un massai parla pel mòbil mentre vigila el bestiar a la saba- na. Kènia és un dels països africans on el mòbil s’ha implantat més
JOSEPH VAN OS / GETTY Dos mons. Un massai parla pel mòbil mentre vigila el bestiar a la saba- na. Kènia és un dels països africans on el mòbil s’ha implantat més
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain