La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nairobi a cop d’app

Crònica d’un dia a la capital keniana utilitzant només aplicacion­s de ‘smartphone’

- XAVIER ALDEKOA Nairobi (Kènia). Correspons­al

Esther Gituto es presenta amb un gran somriure vermell i demana que passi. “Benvingut a Nairobi”, diu. A la seva esquena s’obre l’apartament de dues plantes PH2-C, al carrer Diane del barri Kilimani. Oficialmen­t no és un hotel, però gairebé. L’Esther viu en una de les habitacion­s a prop de l’entrada i lloga la resta per Airbnb, la plataforma digital des de la qual particular­s ofereixen les seves cases, o una part, per allotjar els visitants.

“És el millor que m’ha passat a la vida. Quan vaig començar a estudiar finances, vaig decidir traslladar-me a Nairobi i gràcies a Airbnb he creat la meva pròpia feina i em puc costejar les despeses”, explica. En el cas de Gituto ofereix sis habitacion­s a 27 euros la nit, amb internet i bugaderia inclosa, encara que permet el regateig si l’estada és llarga. Un hotel a la mateixa zona costaria tres vegades més. “Encara que hi ha alguns kenians de Mombasa o també nigerians, els hostes gairebé sempre són europeus o dels Estats Units, però la veritat és que funciona molt bé. Sempre tinc tres o quatre habitacion­s ocupades”, explica. L’ocasió permet a més submergirs­e en la realitat keniana tot just arribar. Aquella nit —apunta l’Esther— uns amics celebren una festa en una casa propera; per si m’hi vull apuntar.

La gana convida a treure el mòbil de la butxaca. Em baixo l’aplicació Hello Food decidit a fer una queixalada a la dieta sana i, com que noten que hi ha gana, en Gonzalo i la Isabel, dos madrilenys que ocupen des de fa sis mesos una de les habitacion­s, comparteix­en la seva saviesa gastronòmi­ca. “Les del Brew Bistro & Lounge són les millors de per aquí”, assenyala ell. Cinquanta minuts després, apa- reix l’Ishmael a la porta amb un menú The Texan que devoro de forma estrictame­nt profession­al.

Obro Facebook i escric des del xat Charles Olwaro, un amic de Kibera, per citar-me amb ell. Em contesta per Skype. “M’he canviat de número, truca’m aquí i ens veiem aquesta tarda”, escriu.

Podria baixar al carrer i pujar a un matatu, una de les milers de furgonetes que teixeixen la xarxa de transport públic més popular del país, però busco alternativ­es al món digital. Uber i Easy Taxi competeixe­n pel mercat de les quatre rodes. Mitjançant la loca- lització del mòbil, l’aplicació detecta on ets i envia un avís als taxis més propers. El primer que accepta, s’emporta la carrera. De moment, Easy Taxi guanya la partida a la firma dels Estats Units amb més de 5.000 taxis només a Nairobi perquè va saber entendre millor la realitat keniana: van ser els primers a acceptar pagaments en metàl·lic i no només a través de l’aplicació. A començamen­ts de l’any passat, Uber va començar a acceptar també el pagament in situ.

Henry Nyutu truca quan està punt d’arribar. Fa tres anys que es dedica a això i assegura que en un any ha notat una pujada de clients. “Aproximada­ment la meitat d’usuaris són estrangers i l’altra kenians. La gent local cada vegada utilitza més aquest servei i, encara que l’empresa es queda un percentatg­e de la carrera, es nota a la cartera al final del dia”, explica. A diferència dels taxis de sempre, aquí no fa falta negociar el preu. Amb Easy Taxi el quilòmetre costa 90 xílings kenians (0,80 euros) mentre que a Uber la tarifa es calcula automàtica­ment en funció del trànsit i l’hora de dia. “Si no hi ha embusos, Uber és més barat, però amb Easy Taxi saps el preu abans de sortir; jo crec que la gent ho prefereix”, assenyala Nyutu. Com que m’aturo a fer una compra al Yaya Center, un centre comercial a menys de tres quilòmetre­s, em cobra la tarifa mínima: 300 xílings (2,69 euros).

A l’entrada del Yaya, una dona ven roba i estotjos fets amb teles africanes. Em quedo una estona

CONNECTAT El periodista només va fer servir el mòbil per moure’s, dinar o trobar un lloc on dormir

mirant l’explosió de colors d’unes diminutes camises per a nens i ella m’aborda. “Et puc ajudar?” pregunta. Quan li dic que no tinc diners kenians, que he d’anar a canviar, acaba aquesta crònica per mi amb la seva resposta: “No hi ha problema, pots pagar amb M-Pesa si vols”, diu.

Com que la mobilitzac­ió del país africà va per davant d’aquest periodista i encara no tinc compte M-Pesa, em quedo sense camisa cridanera.

 ?? XAVIER ALDEKOA ?? El futur, avui. El petit Stevie, de 10 anys, que viu en un suburbi de Nairobi, encara no té mòbil propi, però sap perfectame­nt com fer-lo servir
XAVIER ALDEKOA El futur, avui. El petit Stevie, de 10 anys, que viu en un suburbi de Nairobi, encara no té mòbil propi, però sap perfectame­nt com fer-lo servir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain