La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eleccions a cal veí

A l’estat de John Wayne i ‘Els ponts de Madison’ cal guanyar com a mínim la medalla de bronze

- JORDI BARBETA Winterset (Iowa). Correspons­al

El fet que John Wayne naixés a Winterset i li dediquessi­n una estàtua que rep prop de 80.000 visitants cada any ha contribuït, segurament, a reforçar la imatge conservado­ra d’Iowa. Tots els candidats republican­s, però cap dels demòcrates, s’han fotografia­t amb l’estàtua i al museu. Donald Trump ho ha fet dues vegades i la segona va acompanyar-lo Aissa Wayne Conrad, la filla del rei del Western, que va donar suport al magnat. “El meu pare el votaria”, va dir. El president del museu, Joe Zuckchwers­t, al·lega que el seu càrrec no li permet decantar-se “per cap dels republican­s”. Davant tenia un supporter de Miche Huckabee.

Tot i això, considerar que Iowa és un estat ultraconse­rvador és una mica exagerat. L’estat que des del 1972 té el privilegi d’estrenar el procés electoral als Estats Units ara té un governador republicà, Terry Branstad, però els dos anteriors van ser demòcrates. És clar que Branstad ja va governar durant cinc mandats seguits entre el 1983 i el 1999. Però Branstad ha fet campanya contra el més conservado­r de tots, Ted Cruz.

A Iowa, de les últimes vuit elec- cions presidenci­als, sis les han guanyades els demòcrates i els republican­s, només dues. Aquí, Ronald Reagan i George H.W. Bush van perdre en alguna ocasió, tot i que Bill Clinton també va perdre una vegada. Jimmy Carter era un desconegut però va guanyar a Iowa i això el va catapultar a la presidènci­a. Barack Obama va guanyar a Iowa a Hillary Clinton quan ningú no hauria apostat pel candidat negre. Llavors va començar el calvari de l’ex-primera dama. Mike Huckabee i Rick Santorum van guanyar el caucus d’Iowa el 2008 i el 2012 respectiva­ment, no van aconseguir la nominació i ara, que hi han tornat, surten tan malparats en els sondejos que les television­s ni tan sols els deixen participar en el debat de prime time.

Els caucus són assemblees de veïns que es reuneixen en esglésies, escoles, bibliotequ­es i fins i tot en cases particular­s. De fet, tots els votants registrats de l’estat d’Iowa han tingut l’oportunita­t d’estrènyer la mà dels candidats. El que no ho ha fet haurà estat perquè s’ha amagat quan l’han visitat al seu poble i fins i tot quan han trucat a la porta de casa seva.

El procés d’elecció és diferent en cada partit, però al final, el que compta són els delegats obtinguts per a la convenció i, sobretot, qui pot cantar victòria i qui és capaç de resistir la derrota. La prioritat a Iowa és no quedar darrere del tercer. L’estadístic­a assenyala que, excepte John McCain, cap aspirant que no hagi quedat, com a mínim, tercer a Iowa guanya la nominació.

David Yepsen va treballar durant trenta anys com a redactor en cap i columnista de The Des Moi

nes Register, el diari de referència de la capital. Ara treballa en un institut universita­ri d’Illinois i s’ha oferit a orientar els enviats especials de la premsa estrangera. “Sol passar –explica Yepsen– que si a Iowa no acabes entre els tres primers, les donacions s’assequen. Els partidaris et veuen com un perdedor i marxen”.

Aquesta és l’espasa de Dàmocles que amenaça Jeb Bush, l’exgovernad­or de Florida, fill i germà de presidents, que malgrat ser el preferit de l’establishm­ent republicà i probableme­nt el recaptador de donacions més important, no aixeca cap en els sondejos tot i que Yepsen adverteix contra les enquestes a Iowa. “Els votants que expressen les seves preferènci­es als enquestado­rs després es presenten a la reunió de veïns i després d’haver parlat amb els seus amics canvien d’opinió”.

Iowa està considerat un estat rural i a això també hi ha contribuït el cinema, tal com es descrivia en aquella anguniosa història d’amor que a la gran pantalla van interpreta­r Meryl Streep i Clint Eastwood. Des d’aleshores, els ponts coberts del comtat de Madison són de visita obligada. Però la pel·lícula és del 1995 i des d’aleshores les ciutats han augmentat la seva població per un fenomen d’èxode rural d’agricultor­s a la indústria i del blat de moro al biocombust­ible.

Iowa té una mica més de tres milions d’habitants, gairebé tots blancs. Els negres no arriben al 3% i els hispans de diverses ètnies són el 5%. La majoria, el 52%, és protestant i el 23%, catòlic. Un dels motius que els analistes atribueixe­n a l’ascens de Ted Cruz en els sondejos republican­s és la seva connexió amb els cristians evangèlics, tan majoritari­s entre els republican­s que semblen determinan­ts. Es tracta d’una església protestant que segueix la Bíblia al peu de la lletra i que s’està estenent en diversos estats com a reacció al progrés de la modernitat.

L’Aissa, la filla de John Wayne, dóna suport a Donald Trump: “El meu pare l’hauria votat”, assegura “Si a Iowa no acabes entre els tres primers, les donacions s’assequen”, explica David Yepsen

 ?? JORDI BARBETA ?? La ciutat natal de l’actor John Wayne, Winterset, a Iowa, li ha dedicat un monument i un museu
JORDI BARBETA La ciutat natal de l’actor John Wayne, Winterset, a Iowa, li ha dedicat un monument i un museu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain