La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una marea catòlica inunda Roma contra les bodes gais

Renzi assumeix un alt risc amb la llei sobre unions civils

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

“Itàlia és l’últim baluard”, va exclamar ahir un dels oradors des de la tribuna situada al Circ Màxim. La frase va resumir molt bé l’esperit del Family Day, l’acte massiu organitzat a Roma pels contraris a la llei sobre unions homosexual­s que està a punt d’aprovar el Parlament, una mesura que posarà fi a una anomalia d’Itàlia entre els països del seu entorn europeu i occidental.

Segons els organitzad­ors, a la manifestac­ió hi van anar dos milions de persones, una xifra sens dubte exagerada, però a Itàlia és molt habitual –i ningú no s’escandalit­za– que s’inflin els nombres sense cap pudor.

Hi va anar, això sí, molta gent, arribada de tot el país en autocars i en tren. El públic era molt variat: frares amb sandàlies, monges, famílies amb fills i gent gran que anaven sols. També s’hi van adherir nombrosos moviments catòlics de base i formacions políti- ques que van ser per alguns un punt vergonyós, com les ultradreta­nes Forza Nuova o CasaPound. Hi van assistir els presidents de les regions de la Llombardia –Roberto Maroni– i de Ligúria –Giovanni Toti–, de la Lliga Nord i de Forza Italia, respectiva­ment.

El Vaticà va donar suport indirectam­ent a la iniciativa, però no s’hi va implicar de manera explícita perquè no fos interpreta­t com una ingerència política. Els organitzad­ors van emetre un breu enregistra­ment del Papa, fa uns quants dies, on va dir que no hi hauria d’haver “confusió” entre la família i altres formes d’unió.

El Circ Màxim, on els romans organitzav­en curses amb cavalls –i que es va utilitzar per rodar Ben Hur–, és un lloc ideal per a concentrac­ions massives. Entre els que van prendre la paraula hi va haver qui va citar l’episodi bíblic de la caiguda de les muralles de Jericó –per arengar els presents a prosseguir la lluita, encara que sembli un disbarat– i qui va posar èmfasi en el fet que Itàlia no ha de tenir por de ser una excepció. “Ens diuen que som els últims, però, i si som els primers d’un exèrcit que reconquere­ix Europa?”.

Entre els congregats cridava l’atenció Giuliano Pintus. Aquest conserge de 67 anys va evocar davant aquest diari les bíbliques Sodoma i Gomorra, que “encara són paraules màgiques per als creients”. “Ara és com si tornéssim a la foscor de la història”, va agregar. Pintus portava una pancarta d’elaboració pròpia. Incloïa dues fotos. Una era la del famós petó a la boca entre el líder soviètic Bréjnev i el seu homòleg germanoori­ental Honecker, una imatge que va arribar a estar pintada sobre el mur de Berlín. A sota, la foto de dos gais que també es fan un petó a la boca. Entre totes dues, Pintus hi va escriure: “No hi era Déu i va fracassar; no hi és Déu i fracassarà”.

Amb la llei sobre unions gais, el Govern Renzi s’arrisca a pagar un preu polític alt. Alguns líders catòlics com el coordinado­r del Family Day, Massimo Gandolfini, han amenaçat de castigar Renzi votant no al referèndum sobre la reforma constituci­onal, a l’octubre, una consulta que el premier veu vital per al seu futur.

ENTUSIASME EXCESSIU Els organitzad­ors afirmen que van reunir fins a dos milions de persones

PÚBLIC VARIAT La defensa de la família tradiciona­l atreu des de frares fins a ultradreta­ns

 ?? REMO CASILLI / REUTERS ?? Un moment de la concentrac­ió multitudin­ària d’ahir a Roma contra la llei d’unions gais
REMO CASILLI / REUTERS Un moment de la concentrac­ió multitudin­ària d’ahir a Roma contra la llei d’unions gais

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain