La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició siriana acudeix per fi a Ginebra

“No per negociar”, afirmen, sinó per exigir garanties

- GINEBRA Redacció i agències

L’oposició siriana va acudir ahir finalment a les converses de pau de Ginebra encara que “no per negociar” –va puntualitz­ar– sinó per parlar amb el mediador de Nacions Unides, Staffan de Mistura, de la mateixa manera que aquest últim es va reunir divendres amb la delegació del Govern sirià. De Mistura va definir com a “reunió preparatòr­ia” la trobada que mantindrà avui amb la CSN.

L’anomenada Comissió Suprema de Negociació (CSN) exigia fins ara el cessament dels bombardejo­s del règim sirià i la seva aliada Rússia, i l’aixecament dels setges a diverses localitats. Però ahir va rebaixar un punt les seves demandes.

Riad Naasan Agha, exministre de Cultura i dissident, va dir que l’oposició exigirà el final del “bombardeig indiscrimi­nat de mercats, hospitals i escoles”. Malgrat això el portaveu de la CSN, Monzer Majus, va dir a la cadena Al-Jazira: “Avui hem rebut garanties que aquests assumptes seran abordats a més de la transició política” al país, i “no acceptarem res llevat que aquestes demandes es compleixin”.

La prioritat marcada per Staffan de Mistura per a les negociacio­ns és precisamen­t la consecució d’un alto el foc i l’accés dels combois a les zones assetjades.

Almenys 18 persones, entre les quals hi ha dos nens i quatre dones, han mort d’inanició des de mitjans de gener a l’assetjada ciutat siriana de Madaia, segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans. Metges Sense Fronteres (MSF) comptabili­tzava divendres almenys 16 morts. Un comboi internacio­nal va portar l’11 de gener centenars de tones de queviures, medicament­s i mantes a Madaia, a l’oest de Damasc, assetjada des de fa més de mig any per tropes del règim. Segons MSF, abans ja havien mort 30 persones. El Comitè Internacio­nal de la Creu Roja va dir ahir que les parts enfrontade­s a la guerra han de permetre l’accés d’ajuda humanitàri­a a tots els civils sigui quin sigui el resultat de Ginebra.

Dimarts, les agències huma- nitàries de l’ONU informaven davant el Consell de Seguretat que l’any passat el Govern sirià només va acceptar el 25% de les 113 peticions formulades per a l’entrada de combois a les zones assetjades per l’exèrcit sirià i els seus aliats, i d’aquestes només el 10% van poder assolir el seu objectiu. Des de les negociacio­ns fallides de Ginebra 2, el gener del 2014, els sirians que necessitav­en auxili eren 1,3 milions. Avui són 13,5 milions.

Riad Naasan Agha assenyalav­a, segons l’agència Reuters: “Anem a Ginebra a posar a prova la serietat de la comunitat internacio­nal sobre les seves promeses al poble sirià i la serietat del règim quant a complir amb les seves obligacion­s humanitàri­es”.

La Comissió Suprema de Negociació està formada per almenys 17 membres, entre els quals hi ha tres representa­nts de faccions armades. La delega- ció governamen­tal, per la seva part, té 16 membres i està encapçalad­a per l’ambaixador de Síria davant l’ONU, Bashar Jaafari, veterà de les anteriors rondes negociador­es.

Per la seva part, els delegats del partit kurd sirià PDY i de les Forces Democràtiq­ues Sirianes –formades per kurds i alguns àrabs– van abandonar Ginebra divendres després de no obtenir finalment la invitació per participar en les negociacio­ns, vetats per Turquia i per l’Aràbia Saudita, valedors de l’oposició siriana.

MALGRAT QUE VA REBRE AJUDA Madaia, assetjada pel règim, registra 18 morts per fam des de mitjans de gener

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? Manifestan­ts sirians de l’oposició davant la seu de l’ONU a Ginebra divendres passat
FABRICE COFFRINI / AFP Manifestan­ts sirians de l’oposició davant la seu de l’ONU a Ginebra divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain