La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP es prepara per a nous comicis per la inviabilit­at de formar govern

Els populars estan convençuts que Sánchez acceptarà dimarts ser el candidat

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Per al partit Popular, el comitè federal del PSOE no ha estat més que la confirmaci­ó que a Mariano Rajoy li serà impossible formar govern, ja que si alguna cosa ha quedat clara al conclave socialista és que els populars no rebran el suport del PSOE. “Anem camí de noves eleccions”.

Aquesta és la conclusió a la qual arriba la direcció del PP, i no fa escarafall­s de l’opció. Segons les enquestes de què disposen, en una nova cita amb les urnes el PP augmentari­a el seu suport electoral, però en contra del que s’apuntava, no a costa de Ciutadans, que trauria més o menys el mateix resultat, sinó de l’abstenció, de l’antic electorat del PP que el va abandonar el 20 de desembre, enfadat amb l’actuació del Govern aquests anys, però que no havia fet el pas de votar cap altre partit.

Al PP són conscients que aquestes noves eleccions no li serviran, segurament, per tenir, per si mateixos, prou escons per formar govern, ni fins i tot amb Ciutadans, però llavors creuen que el PSOE no podrà negar-se una segona vegada a parlar amb els populars. Segons les fonts de la direcció del PP consultade­s, el resultat del comitè federal dels socialiste­s no canvia res per al Partit Popular, i situa les coses igual de difícils per a Pedro Sánchez, perquè necessita els independen­tistes, i un pacte amb ells continua sent una alternativ­a rebutjada pels socialiste­s.

El fet que Sánchez hagués de proposar la consulta a la militància perquè li permetin continuar endavant amb la seva intenció de formar govern amb Podem, és per al PP “l’evidència que Pedro Sánchez no mana al PSOE”, encara que intentarà tant sí com no formar govern.

Per això, el Partit Popular no té cap dubte que el líder del PSOE acceptarà dimarts, després de la seva audiència amb el Rei, l’encàrrec de formar govern. El PP no entén la manera en què el líder socialista pretén arribar a ser president, però el convencime­nt és aquest, que anirà a una investidur­a, ja que “si és per dir que no al Rei, per què fa tot això”, amb referència a les propostes que han tensat el PSOE i que l’obliguen a anar a una consulta a la militància, per intentar tirar endavant un acord amb Podem que Sánchez sap que els barons no aprovarien.

Per si pot influir en aquesta opinió, el PP continuarà advertint dels perills d’un pacte del PSOE i Podem. Ahir mateix, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va posar a Castella-la Mancha d’exemple d’un govern amb Podem, on els del partit de Pablo Iglesias no sempre donen suport al PSOE i no li aproven els pressupost­os perquè el partit d’Iglesias obliga l’Executiu regional socialista a apujar impostos; és per això que Cospedal va oferir, com ja va insinuar Rajoy, el suport del PP per aprovar-los.

Cospedal també va alertar els socialiste­s del perill de pactar amb independen­tistes i radicals que, va subratllar, “vinguin d’on vinguin, tenen en comú una cosa molt clara: volen trencar Espanya. D’una manera o d’una altra, però volen trencar Espanya”. Per això va advertir els ciutadans en un missatge dirigit especialme­nt als socialiste­s: “Un acord amb ells pot pesar com una llosa per al futur d’Espanya, per al nostre desenvolup­ament econòmic, social i per al futur de la nostra joventut”.

Cospedal es va adreçar als socialiste­s que han aixecat la veu en nom d’un govern que proporcion­i estabilita­t: “Aquí no ens estem jugant una butaca a Ferraz o a la Moncloa, sinó el futur de moltes generacion­s”. Per això, ja no a Pedro Sánchez, sinó al PSOE i als seus militants, Cospedal els va demanar “sentit d’Estat, altura de mires i amor a Espanya”.

El partit de Rajoy disposa d’enquestes que li donen més vots, però no a costa de C’s, sinó de l’abstenció

 ?? CESAR MANSO / AFP ?? Mariano Rajoy, divendres, en un acte del PP a Valladolid, dins de la seva gira per tot Espanya per tenir mobilitzat el Partit Popular
CESAR MANSO / AFP Mariano Rajoy, divendres, en un acte del PP a Valladolid, dins de la seva gira per tot Espanya per tenir mobilitzat el Partit Popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain