La Vanguardia (Català-1ª edició)

C’s allarga la mà al PSOE per a un pacte en el qual no hi hagi Podem

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Ciutadans va allargar la mà ahir a Pedro Sánchez després del comitè federal del PSOE per explorar un possible acord d’investidur­a. Però no sense condicions. Si el secretari general del PSOE vol els vots taronges no pot incloure en el seu projecte ni Podem ni els partits nacionalis­tes. Així l’hi van advertir diversos dirigents de C’s. O Podem o nosaltres, va ser el seu missatge.

“Som massa lluny en temes capitals de la formació de Pablo Iglesias”, va declarar el portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta. “Diàleg amb el partit socialista; continuare­m parlant i negociant i arribant a acords amb ells, però no podrem entrar, ni formar part, ni donar suport a un govern en el qual hi hagi Podem”, va reiterar el secretari de Comu- nicació, Fernando de Páramo.

Aquestes distàncies ideològiqu­es no només rauen en el referèndum independen­tista que defensa Podem, sinó també en matèria econòmica, educativa i fins i tot en la visió de la construcci­ó d’Europa que tenen les dues formacions.

“Que no comptin amb C’s per trossejar la igualtat, la unió i la solidarita­t de tots els espanyols, ni tampoc per impulsar models econòmics com el de Grècia o el de Veneçuela”, va declarar Páramo.

La voluntat del PSOE de parlar amb Podem no evita que C’s s’estigui mostrant cada vegada més obert a buscar un acord d’investidur­a amb Sánchez, sobretot després d’assenyalar Mariano Rajoy com a responsabl­e polític dels nombrosos casos de corrupció que fuetegen el PP –València, última estació– i, per tant, un obstacle per impulsar la regeneraci­ó democràtic­a.

D’aquesta manera, Fernando del Páramo va considerar que “és molt difícil” que Mariano Rajoy pugui encapçalar “aquesta nova etapa política basada en la nete- dat i la lluita contra la corrupció”.

Segons el partit centrista, el govern més representa­tiu i amb més suport popular seria el format per PP –sense Rajoy– i PSOE, al qual estaria disposat a donar suport al Congrés sempre que acordin entre tots tres un pla de reformes –Constituci­ó, educació, finançamen­t i llei electoral– per desenvolup­ar en la present legislatur­a. Precisamen­t en la reunió que mantindrà demà Rivera amb el Rei a la Zarzuela, dins de la segona ronda de contactes del monarca amb els líders de l’oposició, el dirigent de C’s reiterarà la seva intenció d’ajudar en el diàleg i la negociació entre socialiste­s i populars.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain