La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont insisteix que el procés acabarà a les urnes

Mas exigeix a la CUP que compleixi i ratifiqui els pressupost­os

- BARCELONA Redacció

En una setmana en què la política catalana ha estat marcada per les diferents interpreta­cions dins de Junts pel Sí del calendari del procés independen­tista, el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va assegurar que “no hi haurà cap pas definitiu que no estigui avalat per la gent”, i que, en qualsevol cas, la legislatur­a acabarà “amb totes les garanties democràtiq­ues”.

En una entrevista concedida a El Punt Avui juntament amb el seu predecesso­r en el càrrec, Artur Mas, Puigdemont va descartar que hi hagi “ni un sol minut de buit legal”, i va afirmar que si per “fer les coses bé” fa falta retocar el calendari, això no serà un problema. “Si són quinze, per què han de ser divuit? O si són 21, per què divuit?”, un mes més o menys tant és, va dir, el que és important és que el procés desemboqui amb “la gent de Catalunya tenint la clau de les urnes; ja veurem exactament quin dia i en quins termes, però no hi haurà cap pas definitiu que no estigui avalat per la gent”, va resoldre.

Recordem que tot aquest afer va començar dimarts passat, quan la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va parlar d’una possible “declaració d’independèn­cia” prèvia a la convocatòr­ia d’unes eleccions constituen­ts i d’un referèndum per ratificar una eventual Constituci­ó catalana. La portaveu del Govern, Neus Munté, no va trigar a sortir al pas i va rebaixar el terme a “declaració d’intencions”.

I el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va afegir divendres més complexita­t al tema assegurant que les dues declaracio­ns són, en realitat, sinònimes, tot i que ell va preferir parlar de “proclamaci­ó”, que és la paraula exacta que apareix al full de ruta de Junts per Sí.

El president va aprofitar la seva intervenci­ó per aclarir l’ombra de desunió que aquestes declaracio­ns van projectar sobre el seu Govern. “No som una suma de diversitat­s”, va assegurar, i va afegir que tant els independen­ts com els membres del Govern de CDC i ERC treballen cohesionat­s “per l’interès general” perquè saben el que tenen entre mans.

Ara bé, Puigdemont creu que no han de cometre la ingenuïtat d’explicar “punt per punt cada fase” del que volen fer. “Si ho plantegem en termes de desobedièn­cia ens equivocare­m, nosaltres ho plantegem en termes de legalitat”, va explicar.

En canvi, l’expresiden­t Mas no va descartar que es pugui arribar a un “moment de conflicte” quan “se substituei­xi la llei espanyola per la catalana”, punt en què Puigdemont va tornar a subratllar que aconseguir­à totes les garanties democràtiq­ues.

En el que els dos presidents van estar d’acord va ser a exigir a la CUP que voti a favor dels nous pressupost­os de la Generalita­t, fent “honor” a l’acord parlamenta­ri que va possibilit­ar la investidur­a, i en el qual l’esquerra anticapita­lista es va comprometr­e a no posar en risc l’estabilita­t parlamentà­ria del Govern. “Ningú no s’empassa que un Govern té estabilita­t parlamentà­ria si porta la llei més important al Parlament i l’hi tomben”, va dir Mas. En aquest sentit, Puigdemont va afegir que no concep haver de prorrogar els comptes actuals, perquè el nou pressupost és l’eina per aplicar les mesures econòmique­s i socials que els cupaires reclamen.

En un altre ordre de coses, el president continuarà aquesta setmana la ronda de reunions amb els diferents líders polítics catalans iniciada amb Arrimadas i Iceta. Demà rebrà al Palau de la Generalita­t Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, i dimarts, a Xavier García Albiol, del PP català. També té previst reunir-se amb els representa­nts dels sindicats i de la patronal.

“No hi haurà cap pas definitiu que no estigui avalat per la gent”, afirma el president de la Generalita­t

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Puigdemont i Mas en una foto d’arxiu durant un ple del Parlament de Catalunya el 2013
ROSER VILALLONGA Puigdemont i Mas en una foto d’arxiu durant un ple del Parlament de Catalunya el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain