La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una llei sense imperi

- Isabel Garcia Pagan

Una oficial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es presenta al Palau de la Generalita­t. És la segona vegada que hi va el mateix dia. És 12 de novembre i Artur Mas se sotmet a la segona votació del fallit ple d’investidur­a. La sessió es retransmet en directe per televisió, però, mentre Mas carrega amb el “no tranquil” de la CUP al Parlament, el TSJC vol notificar-li al Palau la resolució del Tribunal Constituci­onal que suspenia la resolució d’inici del procés de ruptura. La segona és la bona... Aquella tarda, l’encara president en funcions rep en mà la notificaci­ó.

La resolució pactada entre Junts pel Sí i la CUP havia provocat un cisma intern al Govern en funcions i, encara que Mas no va participar a la negociació inicial, sí que es va encarregar personalme­nt que es parlés de la sentència de l’Estatut i d’un Tribunal Constituci­onal “deslegitim­at i sense competènci­a”. Va ser un tema que alguns van considerar que era “molt CUP”, però que xocava amb la insistènci­a de l’expresiden­t de no incloure la desobedièn­cia expressa a les seves sentències.

Els preparatiu­s de la constituci­ó catalana, les lleis de transitori­etat jurídica, la hisenda pròpia o la seguretat social poden defugir la formalitat parlamentà­ria amb processos de participac­ió, assemblees, i comissions d’estudi. Fins i tot la declaració unilateral d’independèn­cia pot convertir-se en una declaració d’in- tencions. Igual que quan el Parlament va al·legar al seu recurs contra la suspensió del TC que la resolució de ruptura només expressava “una voluntat, aspiració o desig”. Ara, el compromís del president Carles Puigdemont és no deixar funcionari­s i institucio­ns desprotegi­ts durant aquest procés, però l’astúcia davant els tribunals no pot ser infinita. Encara que s’hagin convertit en l’únic interlocut­or de Catalunya en les institucio­ns de l’Estat.

El Govern espanyol del PP va minimitzar la mobilitzac­ió sobiranist­a a Catalunya i va optar per delegar en la justícia les seves tasques polítiques. La legislatur­a es va esgotar i el dictamen de les urnes del 20-D continua manifestan­t-se indesxifra­ble per als partits i els seus líders, així que, a falta de política, l’única resposta per a Catalunya és el rígid imperi de la Constituci­ó. Sense res a oferir des de la taula d’un consell de ministres precari, Soraya Sáenz de Santamaría avança recursos futurs un divendres. El divendres següent esgrimeix la petició d’informes a l’Advocacia de l’Estat i el Consell d’Estat per presentar el recurs anunciat una setmana abans. Les funcions de la vicepresid­enta es limiten a repel·lir atacs contra l’immobilism­e postelecto­ral de Mariano Rajoy i contraatac­ar amb els tribunals les conseqüènc­ies polítiques de l’immobilism­e a Catalunya.

L’Estat és avui una llei sense imperi en què s’escull i s’aplaudeix el nou president del Tribunal Superior de Justícia pel seu plantejame­nt d’oposició preventiva a la Generalita­t al marge de quina sigui la seva actuació. Els fets són els fets, però la realitat és la percepció...

El PP va delegar en la justícia la funció política a Catalunya però l’astúcia no pot ser infinita davant els tribunals

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain