La Vanguardia (Català-1ª edició)

A qui li compro el pis?

- José María Raya J.M. RAYA, Tecnocampu­s

El Marc i la Nerea aspiren a viure en una cançó d’amor i volen comprar-se un pis. Tenen tres possibilit­ats, acudir a la Laura, una agent immobiliàr­ia. Acudir al Vicenç, responsabl­e de la divisió immobiliàr­ia d’un banc. O bé, negociar amb la Maria, la propietàri­a d’un pis que ha decidit vendre ella mateixa sense cap mitjancer. A qui compraran?

Si el Marc i la Nerea tenen pressa, la millor decisió serà comprar-lo a la Laura. La Laura té una comissió per venda (per exemple, del 5%) i el seu incentiu és fixar preus de sortida propers al preu de mercat perquè la venda sigui ràpida i així poder concentrar-se en la pròxima venda. La Maria va decidir vendre ella mateixa, malgrat que sap que el seu preu de sortida serà més ambiciós i, per tant, la venda serà més lenta. Però si té paciència, potser trobarà aquest comprador que està disposat a pagar més pel seu pis. Levitt i Syverson ja van constatar això en una investigac­ió del 2008, on van comprovar que els agents immobiliar­is aconseguie­n un preu de venda un 3% més alt si el pis que venien era d’ells, encara que això impliqués que el pis estigués més temps al mercat.

Cal tenir en compte que un 3% de 300.000 euros són 9.000 euros, xifra no menyspreab­le per a la Maria. En canvi, els 450 euros per a la Laura poden no valer la pena si això suposa moltes més visites i negociacio­ns. I a tot això, on ens queda en Vicenç? En Vicenç fixa l’estratègia de venda de pisos que són propietat del banc. El banc també vol maximitzar­ne el preu, perquè avui ja no té dificultat­s financeres. Però el banc té una altra diferència fonamental respecte a una agència immobiliàr­ia o a un particular. És bastant probable que el comprador realitzi, al llarg de la seva vida, més transaccio­ns amb el banc: un pla de pensions, un fons d’inversió, un compte corrent. Per això, al banc li interessa deixar la sensació en el comprador que ha realitzat un bon tracte.

Així, ja que en Vicenç ha llegit el recent llibre de Thaler, sap que la seva estratègia de màrqueting òptima serà inflar el preu de sortida, però facilitar que el preu final s’assoleixi després d’una important rebaixa (superior al 10%). El següent, una bona hipoteca que sigui només el principi d’una altra relació duradora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain