La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fragilitat de Podem

- José Antonio Zarzalejos

Es perfila ja quin és el desafiamen­t de més envergadur­a per a Podem: la cohesió entre el nucli de l’organitzac­ió i les confluènci­es gallega, catalana i valenciana que li van aportar el 20-D vint-i-set dels seus seixanta-nou escons. Algunes costures han esclatat abans de començar la complicada etapa d’aquest partit una mica magmàtic. Els quatre parlamenta­ris militants de Compromís han baixat i s’instal·len en el grup mixt del Congrés. Iglesias va pactar amb els líders de les confluènci­es que cadascuna tingués grup parlamenta­ri i autonomia política pràcticame­nt plena. El compromís d’Iglesias amb gallecs, catalans i valencians va resultar excessiu perquè Podem no podia executar segons quines garanties negociades. La iniciativa d’Ada Colau per constituir un nou partit sobre l’exitosa base de l’experiènci­a d’En Comú Podem s’afegeix, encara que de manera aparentmen­t cordial, a la dissidènci­a valenciana, mentre que els parlamenta­ris gallecs ja han anunciat que volen per a la seva nacionalit­at els mateixos equipatges programàti­cs que s’han assegurat a d’altres. Teresa Rodríguez, la líder més carismàtic­a de Podem a Andalusia –del sector crític a l’actual executiva– també ha demanat per als deu parlamenta­ris obtinguts en les circumscri­pcions d’aquella comunitat una considerac­ió específica.

No ha de passar gaire temps sense que vegem com les confluènci­es es fan plenament autònomes de Podem, partit que, de moment, els ha servit de reclam per situar al mapa del poder institucio­nal l’esquerra alternativ­a en territoris amb forta identitat i que, per això, incorpora el dret a decidir com una més de les seves variables estratègiq­ues per absorbir electorats que el tradiciona­l nacionalis­me d’esquerres –ERC o EH-Bildu, sense oblidar, fins i tot, la CUP– no sap o no pot retenir. La desconfian­ça dels altres nacionalis­mes cap a Podem –PNB, al qual va depassar en vots en les eleccions generals, o CDC– és ostensible. Des d’Ada Colau fins a Oriol Junqueras –encara que en localitzac­ions ideològiqu­es i estratègiq­ues molt diferents– saben, o sembla que saben, que el referèndum binari i vinculant que Podem propugna per a Catalunya és merament instrument­al per, a través seu, obrir un procés constituen­t. El dret a decidir que defensen els líders podemites grinyola en una considerac­ió sistemàtic­a del seu programa de transforma­ció del sistema polític a Espanya, inspirat en models teòrics poc o gens compatible­s amb processos de dispersió/distribuci­ó territoria­l del poder de l’Estat.

Els dirigents de les confluènci­es estan prenent les mesures a Podem i adoptant posicions prèvies a la gran qüestió de les properes setmanes que és la negociació –si arriba a produirse de debò– per aconseguir una investidur­a i, després, un govern central dotat d’alguna estabilita­t. El punt crític de la cohesió interna de Podem s’assolirà quan es comprovi que no només no hi ha possibilit­at d’un referèndum secessioni­sta a Catalunya, sinó que tampoc no hi ha chance per a un procés constituen­t. Aquest serà el moment en què les confluènci­es provin d’imposar a la dirigència de Podem el seu poder quantitati­u i qualitatiu i també en què iniciïn una trajec- tòria ben diferencia­da per assolir molt aviat un altre procés electoral general, a més dels ja segurs aquest any a Galícia i Euskadi. Colau, Oltra o Ferreiro s’espavilen en les seves respective­s comunitats com en un univers polític propi en el qual volen instal·lar –en part ja ho han aconseguit amb la implantaci­ó municipal– una esquerra alternativ­a al socialisme i als nacionalis­mes burgesos. La seva força resideix en què davant els elements purament identitari­s dels nacionalis­mes de llarga tradició, aquestes noves forces incorporen models socials i econòmics en els quals el més radical autogovern –el dret a decidir– és una proposta per desbordar els plantejame­nts conservado­rs i establir marcs de referèncie­s per a polítiques diametralm­ent diferents.

No sembla, tot i això, que a Espanya hagi de prosperar una confederac­ió d’esquerres autònomes per pilotar l’Estat com podria pretendre Podem en una primera fase. Iglesias i els seus companys han sabut fer créixer electoralm­ent la seva opció seduint les esquerres perifèriqu­es que han robat la cartera política als nacionalis­mes tradiciona­ls. Però l’aglutinant entre Podem i les confluènci­es serà temporalme­nt breu i materialme­nt fràgil. En l’horitzó es perfila una enorme pugna interna entre la força centrífuga i la centrípeta que allotja ara Podem. Els avisos de les confluènci­es preanuncie­n que alguns creixement­s polítics vertiginos­os enclouen una casuística complexa que acaba per donar la cara.

Les confluènci­es estan prenent posicions davant la negociació d’Iglesias amb Sánchez

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain