La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els estimats vuit

El premi Vanguardia de la Ciència convida els lectors a votar la millor investigac­ió de l’any

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Quatre investigac­ions de l’àrea de la biomedicin­a, dues d’economia, una de física i una d’oceanograf­ia han estat selecciona­des com a finalistes del premi Vanguardia de la Ciència, que aquest any arriba a la sisena edició.

Igual com en els anys anteriors, els lectors de La Vanguardia tindran oportunita­t de votar a partir d’avui la investigac­ió que consideren més important a la pàgina web LaVanguard­ia.com/ vanguardia-de-la-ciencia. La votació estarà oberta fins l’últim dia de febrer a mitjanit.

Durant els quatre dissabtes i diumenges de febrer, es publicarà una entrevista amb els autors de cadascuna de les vuit investigac­ions selecciona­des perquè els lectors puguin conèixer més a fons els treballs. Les entrevis- tes apareixera­n tant a l’edició impresa de La Vanguardia com a les electròniq­ues.

El premi, una iniciativa conjunta del Grup Godó i la Fundació Catalunya-la Pedrera, es va crear el 2011 amb l’objectiu de donar visibilita­t a la investigac­ió d’excel·lència que es fa a Espanya. La iniciativa va partir de la constataci­ó que, mentre els grans esportiste­s, empresaris i artistes solen ser coneguts entre els ciutadans, els grans científics –i els resultats de les seves investigac­ions– solen ser desconegut­s.

A partir d’aquestes premisses, la selecció dels candidats es basa en dos únics criteris. D’una banda, l’excel·lència de les investigac­ions. D’una altra, que el director i/o el primer autor dels treballs estiguin afiliats a una institució d’Espanya. Així, tres de les vuit investigac­ions selec- cionades aquest any són obra de científics estrangers establerts a Espanya (la de l’holandès Frank Koppens; la dels italians Alessandra Bonfigliol­i i Gino Gancia; i la que han realitzat conjuntame­nt la italiana Pia Cosma i la xipriota Melike Lakadamyal­i). En canvi, no s’han considerat com a candidats treballs realitzats per científics espanyols establerts en altres països.

Els vuit finalistes han estat selecciona­ts pel comitè científic assessor del premi, que té representa­ció de destacades institucio­ns de la comunitat científica. En l’edició d’aquest any, formen part de l’esmentat comitè un representa­nt de la Confederac­ió de Societats Científiqu­es d’Espanya (Ricard Guerrero), de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (Josep Samitier), de la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació (Laura Rubio) i del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (Rafael Repullo), a més d’un represen- tant de La Vanguardia i un altre de la Fundació Catalunya-la Pedrera.

La iniciativa es va inspirar en els inicis en l’experiènci­a de la revista Science, que cada any designa un Breakthrou­gh of the

L’OBJECTIU DEL PREMI Donar visibilita­t a la recerca d’excel·lència que es duu a terme a Espanya

INICIATIVA CONJUNTA La Fundació Catalunyal­a Pedrera i el Grup Godó sumen esforços a favor de la ciència

Year (avenç de l’any) i informa de nou finalistes més, la qual cosa ofereix una visió panoràmica del progrés científic que inclou

diferents camps d’investigac­ió.

Seguint l’exemple de Science, el premi Vanguardia de la Ciència és honorífic i no té dotació econòmica, ja que el seu objectiu no és finançar els investigad­ors sinó donar-los visibilita­t.

En les cinc edicions realitzade­s fins ara, la iniciativa ha tingut una excel·lent acollida tant entre els lectors de La Vanguardia com entre la comunitat científica. “Tant per a mi com per a tot el meu laboratori va ser una gran satisfacci­ó ser selecciona­da”, declara Pura Muñoz-Cánoves, investigad­ora de la Universita­t Pompeu Fabra que es declara seguidora del premi des del primer any i que va ser la guanyadora en l’edició de l’any passat amb una investigac­ió sobre l’envellimen­t. “Va donar visibilita­t al nostre treball i va aconseguir tant suport dels lectors que va suposar una alegria enorme”, declara Muñoz-Cánoves.

La iniciativa Vanguardia de la Ciència va ser destacada com una de les contribuci­ons per les quals La Vanguardia va rebre el premi Nacional de Recerca en la categoria de comunicaci­ó científica el 2012.

Entre els vuit treballs selecciona­ts com a candidats, el premi s’atorga a partir d’un vot ponderat entre les opinions dels lectors, que es valoren en un 50%, i les del comitè científic assessor del projecte, en un altre 50%.

Les tres investigac­ions més votades s’anunciaran el primer diumenge de març a La Vanguardia. Els autors d’aquestes tres investigac­ions seran convidats a presentar els resultats per a un públic general a l’acte de lliurament del premi, que se celebrarà en una data encara per determinar a l’edifici de la Pedrera, seu de la Fundació Catalunya-la Pedrera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain