La Vanguardia (Català-1ª edició)

La línia 9 supera la prova

Més de 2.000 persones participen en un primer test d’aglomeraci­ons a les estacions de Fira i Aeroport T1

- DAVID GUERRERO L’Hospitalet de Llobregat

El silenci en el qual està immersa l’estació Fira des de fa anys es trenca de sobte quan arriba un tren amb 700 persones a bord. Entre els passatgers se senten crits de sorpresa i sorgeixen aplaudimen­ts. Baixen i fan fotos sense parar. Poc després, arriba un altre tren amb 700 voluntaris més. Uns vénen de Collblanc, els altres de Torrassa i tots participen en la prova d’estrès del nou tram de la línia 9 per analitzar el funcioname­nt del servei en moments de màxima demanda.

Com si fossin congressis­tes de camí del Mobile World Congress, surten de l’andana i es dirigeixen cap al vestíbul del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, comunicat amb l’estació a través d’un accés directe subterrani. Al disseny de Toyo Ito s’hi sumen grans projeccion­s de pantalles a la paret al llarg del passadís i unes cintes transporta­dores fan més curt el camí. “L’accés és un gran avantatge per a congressis­tes i exhibidors, ens dóna un valor diferencia­l”, destaca el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallong­a, que supervisa les proves in situ. L’únic escull per als voluntaris són tres escales mecàniques en les quals es produeix una aglomeraci­ó abans d’arribar a l’entrada del recinte firal. En aquest punt toca esperar una mica, però ningú no s’estressa, i de manera civilitzad­a, en pocs minuts, les 1.400 persones han superat la prova. Moment per a l’en- trepà i les valoracion­s, totes positives. “Les estacions són molt àmplies, sembla que per fi estem al segle XXI”, diu Eudasio Casado. “El vestíbul és brutal”, resumeixen en Nico i la Vicky, que esperen amb ganes la posada en marxa de l’L9 per arribar amb més facilitat al sud de l’Hospitalet des del seu barri, Collblanc, al nord.

Els voluntaris repeteixen l’operació a la inversa, aquesta vegada simulant congressis­tes que marxen, ja sigui a Barcelona o a l’aeroport. Les cues circulen amb fluïdesa i en pocs minuts ja són tots a les andanes. Prova superada de nou. “Es respira l’esperit de Barcelona’92”, apunta David Rodríguez, que recorda la mateixa il·lusió quan els barcelonin­s veien per primera vegada les instal·lacions dels Jocs Olímpics. Si en aquell temps les rondes van suposar un gran salt per a la mobilitat en vehicle privat, “l’L9 és la revolució del transport públic per als veïns del Prat”, apunta Julio González. Pertany a un altre grup de 700 voluntaris que han fet alhora una prova similar a l’estació Aeroport T1, també amb resultat satisfacto­ri. “L’hem portat al límit i el sistema ha funcionat bé”, valora Ramon Malla, director de línies automàtiqu­es de TMB. Els pròxims passatgers arribaran el 12 de febrer, quan les proves donin pas al funcioname­nt real.

L’únic escull van ser les escales mecàniques, on els voluntaris van haver d’esperar una mica

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’estació de Fira va donar sortida amb facilitat als 1.400 congregats
MANÉ ESPINOSA L’estació de Fira va donar sortida amb facilitat als 1.400 congregats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain