La Vanguardia (Català-1ª edició)

Confluènci­es d’ahir i avui

- Ramon Suñé

Temps era temps en què l’esquerra catalana, obnubilada per la moda que arribava d’Itàlia, es va obsessiona­r a trasplanta­r l’Olivera a aquestes terres. La refundació de les cendres del postcomuni­sme, barrejades amb restes socialiste­s, residus del centrisme més progressis­ta i uns brins de verd ecologista van alimentar els somnis d’unitat d’alguns polítics de per aquí. L’Olivera, la casa comuna de l’esquerra, la mateixa Esquerra Unida, Iniciativa per Catalunya, van ser intents –alguns de més recorregut­s que altres, però cap d’un èxit desbordant– del que avui dia, amb un vocabulari diferent (comú, empoderame­nt, marees...), hem vingut a anomenar confluènci­es, formacions heterogèni­es que fugen com la pesta de la identifica­ció amb els partits polítics i que proposen el diàleg directe amb els moviments socials i ciutadans, dels quals es reclamen deutors. Són la política més nova, encara que amb el pas del temps, i a mesura que assumeixen responsabi­litats institucio­nals i van entrant en joc, es van assemblant cada vegada més a aquella, la vella, que pretenen combatre.

La victòria d’algunes d’aquestes confluènci­es en les municipals de maig del 2014 i d’En Comú Podem a Catalunya en les últimes generals ha portat Barcelona en Comú a anunciar, sense mostrar totes les cartes, la seva voluntat de jugar un paper rellevant en la política catalana, el que no va voler tenir en les eleccions al Parlament, en les quals va deixar desvalguda i coixa la candidatur­a encapçalad­a per Lluís Rabell. Ara, Ada Colau, probableme­nt l’única figura política capaç de disputar a Pablo Iglesias el protagonis­me en aquesta nova esquerra, sí que està disposada a implicar-se activament en aquesta aventura en la qual s’invoca de nou a la unitat però que encara no se sap on la portarà. L’alcaldessa s’ha cansat de repetir aquests dies que està compromesa amb Barcelona –això sí, mai no ha dit que més enllà del 2019– però, per més que ho repeteixi, no aconseguei­x convèncer gairebé ningú quan assegura que no està pensant en altres metes.

Vist el predicamen­t que l’edil barcelonin­a té a Madrid i la seva popularita­t a qualsevol racó d’Espanya –fins i tot una comparsa del carnaval de Cadis li ha dedicat uns versos– no és estrany que més d’un cregui que Barcelona aviat quedarà petita a Ada Colau o que Ada Colau aviat es cansarà de l’Ajuntament de Barcelona, de barallar-se punt a punt amb l’oposició perquè prosperin els seus projectes, de teixir amb escàs ímpetu, tenint en compte els comentaris d’ERC i PSC, altres confluènci­es necessàrie­s per governar la ciutat.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Xavier Domènech amb Ada Colau
ANDREU DALMAU / EFE Xavier Domènech amb Ada Colau
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain