La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paulina, rere els passos de la seva mare Estefania

La filla petita de la princesa rebel de Mònaco també es lliura al món del circ com a fundadora del festival New Generation

- ÓSCAR CABALLERO París

La publicitat ben entesa comença per casa. Els Grimaldi, objecte dels flaixos dels paparazzis des del bressol, van descobrir que l’única manera de controlar la imatge era fabricar-la. A això es deu la molt estudiada posa de Paulina Gracia Maguy Ducruet, que farà 22 anys el 4 de maig, que la protagonis­ta va pujar a Instagram per nodrir la curiositat dels 14.000 seguidors de la seva pàgina (@paulinedcr­t). Malgrat que aquest hivern no és dels més freds, el de Nova York, on viu, amb la ciutat paralitzad­a per la neu, la va empènyer a buscar climes càlids.

En el seu cas, Austràlia. I la foto permet somiar, als qui es van quedar a l’hivern, amb onades i sol. Ducruet està asseguda en una roca de platja, en topless però d’esquena. La part inferior del biquini, de color verd, juga amb les aigües turquesa. Toc magistral: esquena molla amb granets de sorra. Ducruet gira el cap i ensenya el seu perfil dret, com si la cridés l’observador. O el fotògraf, que ja no és paparazzi, sinó un conegut més en la vida de la neboda d’Albert II de Mònaco.

Al segle passat va circular el terme jet set per explicar la vida viatgera de nobles i altres artistes. Ara, cal seguir-los als seus comptes. Així, fotos prèvies pujades per Paulina Ducruet puntuaven el seu itinerari des de Nova York, on des del setembre estudia a la Parsons School of Design per obtenir, d’aquí un parell d’anys, una matrícula profession­al, fins a París i Mònaco. Primera etapa de les seves vacances, però també un viatge de feina. Perquè el gener és un mes clau a la seva agenda.

Mònaco acull a començamen­ts de cada any, i des del 1974, el Festival Internacio­nal de Circ. Fonamental a la seva vida. I a la del Principat. El seu fundador va ser Rainier, que va inocular a Estefania, la seva filla petita, la passió pels animals en general i pel circ en particular. I a la seva mort, el 2005, Estefania el va reemplaçar en la presidènci­a del festival.

De fet, aquesta 41a edició del cer- tamen va culminar en reunió de família, i amb llàgrimes i abraçades, quan sorprenent­ment Albert II va baixar a la pista, va cridar la seva germana i la va condecorar amb la més alta distinció del Principat.

De tal Estefania, tal Paulina? Ja de petita, la filla menor de Ducruet i Estefania (amb el seu germà Lluís es porten un parell d’anys) va seguir els passos de la seva mare, qui a més de cantant i esportista va ser domadora. I fins i tot equilibris­ta consort: es va casar amb un acròbata. Paulina es va integrar al circ Franco Knie, en un número de doma d’elefants.

És normal, aleshores, que el 2012 fos ella qui convencés Estefania perquè salvés de l’eutanàsia dos elefants tuberculos­os d’un circ de Lió. “La Paulina em repetia: ‘No pots deixar que ho facin, mama!’”. I ara, el Népal i el Baby, recuperats, viuen com a prínceps en una propietat dels Grimaldi.

Aquell mateix 2012, als 18 anys, Paulina va fundar, avalada per la seva mare, el Festival New Generation, variació de l’internacio­nal de circ, però centrat en joves artistes. També és esportista, com la mare: va practicar salts ornamental­s i el 2010 va quedar dotzena, sota els colors del Principat, als Jocs Olímpics de la joventut, celebrats a Singapur.

Ella continua amb la mateixa i imita Estefania en la seva vocació laboral. Si la mare va dissenyar banyadors i fins i tot va obrir una botiga el 1986 a Mònaco –lògicament a l’avinguda Grimaldi–, Paulina va cursar els tres anys de disseny de moda a l’escola Marangoni, parisenca i molt prestigios­a. Ara falta saber si seguirà l’empremta de la mare en les seves peripècies conjugals. De fet, el seu naixement i el del seu germà Lluís van alimentar la llegenda escandalos­a dels Grimaldi: Estefania era soltera. Lluís tenia tres anys i Paulina un quan la mare i Daniel, el seu exguardaes­patlles, van contreure matrimoni civil a Mònaco. Tan sols quinze mesos després es van divorciar.

Estefania va reincidir en la maternitat sense papers –el 15 de juliol del 1998 neix Camila– i en la seva inclinació pels guardaespa­tlles, ofici del pare de Camila, Jean-Raymond Gottlieb. Es va casar de nou el setembre del 2003. Però no amb Gottlieb, sinó amb un acròbata portuguès. Duo breu: es van divorciar el 24 de novembre del 2004.

Aquests alts i baixos que no sorprenen en el marc dels costums són importants quan la família és una dinastia. Gràcies que el 2002 Rainier va modificar la constituci­ó –pensant precisamen­t en les seves filles– Estefania ocupa el desè lloc en l’ordre successori. I la segueixen Lluís i Paulina. En canvi, Camila, sense pare legal, està fora del joc de trons.

 ?? / GTRES BESTIMAGE / BRUNO BEBERT ?? Paulina Ducruet amb artistes participan­ts a la cinquena edició del Festival de Circ New Generation, al circ Fontvieill­e, a Mònaco, ahir dissabte. A sota, la imatge que Ducruet va pujar al seu compte d’Instagram
/ GTRES BESTIMAGE / BRUNO BEBERT Paulina Ducruet amb artistes participan­ts a la cinquena edició del Festival de Circ New Generation, al circ Fontvieill­e, a Mònaco, ahir dissabte. A sota, la imatge que Ducruet va pujar al seu compte d’Instagram
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain