La Vanguardia (Català-1ª edició)

Són supermodel­s i també guerreres

Demanden clubs de Nova York perquè utilitzen els seus nus

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Una cosa és que Brooke Taylor, que es defineix com a supermodel, plantegi als visitants de la seva pàgina web coses com: “t’has imaginat com seria passar la nit amb la noia dels teus somnis?”, o “et preguntes com és una nit amb una dona de portada?”. I una altra de molt diferent és que una sala de striptease aconseguei­xi una foto de la seva època a la revista Playboy i la utilitzi sense permís com a esquer per atreure clients.

La supermodel, de 30 anys, es va veure a tot color com a reclam de l’Stiletto Nanuet, tot i que no ha treballat mai per aquest club nocturn, en una fotografia ben ampliada i manipulada, i es va preguntar a si mateixa: “¿Qué hace una chica como tú en un cartel como este?”, entonant la tornada amb veu aspra, arrossegad­a, a l’estil de Burning.

Jessica Burciaga, playmate del febrer del 2009, va viure una situació semblant. La dissenyado­ra de moda a qui es compara, pel seu aspecte, amb Jennifer López –és la seva doble, asseguren– i que té fama de trencar matrimonis, va veure un dia la seva foto en un anunci d’aquest mateix establimen­t novaiorquè­s. També la feia servir per a la seva sucursal de festes d’estiu a la costa de Nova Jersey.

Taylor i Burciaga són dues de les 25 dones –7 noies Playboy i 18 models– que han presentat una demanda judicial en un tribunal federal de Manhattan contra diversos clubs de la Gran Poma i l’estat veí. Consideren que s’ha vulne- rat el seu dret a la imatge, el seu copyright, i alguna cosa més.

Els comentaris vinculats als cartells no enalteixen precisamen­t la seva intel·ligència o la seva destresa intel·lectual. Les postil·les només subratllen, tot i l’absència de relació laboral, que totes són strippers. No fa falta afegir adjectius qualificat­ius.

A la llista hi ha el ja nomenat Stiletto Nanuet, el Diamond Club Gentlemen’s Cabaret i el Lace Gentlemen’s Clubs, que inclouen unes quantes sales.

Segons el text de la seva queixa col·lectiva, aquestes dones reclamen que hi ha hagut “robatori, alteració i publicació no autoritzad­a d’imatges sexualment suggestive­s de cadascuna, reconegude­s models profession­als, i que s’han utilitzat per publicitar i promoure l’assistènci­a als clubs” del pecat.

La model Arianny Celeste, de 24 anys, és coneguda sobretot per ser la noia del ring de l’Ultimate Fighting Championsh­ip (UFC, o arts marcials mixtes) i també per haver estat portada del Playboy. Al document de la denúncia s’especifica que gaudeix de gran presència a les xarxes socials amb més d’1,8 milions de seguidors a Instagram i gairebé mig milió a Twitter.

Atesa la seva capacitat d’influència, els propietari­s d’aquests llocs “la represente­n en fotos X per promoure” els seus negocis. Aquesta imatge alterada com si fos un pendó depravat –traducció lliure del text original– només busca mostrar-la com el que no és. “Aquesta falsa aparença es reforça amb una fo-

to d’Arianny Celeste cuinant lleugera de roba en una graella que s’acompanya d’aquest text: “Aquest divendres (i tots els divendres de l’estiu) no et perdis la happy hour BBQ de l’Stiletto de 16 a 19. Hamburgues­es i frankfurts gratuïts”. Ella mai no es va posar ni es va treure el davantal en aquest local. Diu.

En el seu apartat, Brooke Taylor remarca que, a més de la manipulaci­ó visual, el missatge que es fa arribar als clients és que “poden aconseguir-la i convertir-se en la seva parella”.

“L’ús inapropiat i sense autoritzac­ió de les seves imatges causa perjudicis a les seves carreres”, assenyala la demanda. En aquest document reclamen “danys no especifica­ts”, així com la prohibició que s’utilitzi la seva identitat com a esquer. Els propietari­s encara no han donat cap resposta a la denúncia.

Queda clar el que va cantar Coz al seu dia: “En las revistas o todo al natural, las chicas son guerreras”.

 ?? GETTY IMAGES ALBERT L. ORTEGA/
ZUFFA LLC / GETTY JOSH HEDGES/ ?? Jessica Burciaga, playmate del febrer del 2009 a qui comparen amb Jennifer López. A les fotos inferiors Arianny Celeste a la portada del Playboy i com a noia del ring.
GETTY IMAGES ALBERT L. ORTEGA/ ZUFFA LLC / GETTY JOSH HEDGES/ Jessica Burciaga, playmate del febrer del 2009 a qui comparen amb Jennifer López. A les fotos inferiors Arianny Celeste a la portada del Playboy i com a noia del ring.
 ?? GG ??
GG
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain